ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові активізувались «телефонні» шахраї. Як захиститись

|

У Львові почастішали випадки телефонного шахрайства. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ГУМВС України у Львівській області.

шахраї

Так, 1 вересня до Стрийського міськвідділу міліції звернувся 42-річний місцевий мешканець, який повідомив, що вранці цього ж дня до нього зателефонував невідомий чоловік. Він представився його давнім приятелем. Опісля сповістив, що потрапив у кримінальну халепу і його затримали правоохоронці. Тож тепер, аби виплутатися з неприємної ситуації, йому терміново потрібні 2000 доларів США. Причому кошти бажано перерахувати на картковий рахунок.

Недовго думаючи, заявник пішов у найближчу філію банку та відправив гроші в сумі 42 200 гривень. А під вечір дізнався, що його приятель в міліцію не потрапляв і до нього не телефонував.

Схожим чином шахраї видурили гроші і у 19-річного жителя Пустомитівського району. Невідома особа по телефону представилася його другом, який начебто скоїв ДТП. І, аби справа не дійшла до суду, конче потрібні гроші, які слід передати певній людині в обумовленому місці. Потерпілий не став вникати у нюанси справи, а просто відніс незнайомцю свої заощадження – 2600 гривень та 350 доларів США.

Телефонуючи, зловмисники нерідко називають себе працівниками банків і просять своїх жертв надати дані про їх платіжні картки начебто для збільшення кредитного ліміту чи з якихось інших причин. Отримавши потрібну інформацію, вони миттєво спустошують рахунки людей. Саме у такий спосіб 24-річна жителька Ходорова Жидачівського району позбулася власних коштів у сумі 5900 гривень.

Виявити,  затримати та притягнути «мобільних» зловмисників до кримінальної відповідальності не просто. Зазвичай стартові пакети для мобільного зв’язку вони використовують один раз, після чого їх позбуваються. Це ж стосується і карткових рахунків, куди жертви перераховують кошти. Вони оформляються на підставних осіб, гроші знімаються миттєво після надходження і більше такий «пластик» не використовується.

Тож для того, аби не стати жертвою шахраїв, слід бути вкрай обережним. Зокрема, якщо вам телефонують і цікавляться конфіденційною інформацією (номерами банківських рахунків чи платіжних карток, паспортними даними тощо), у жодному разі її не надавайте. Після такого дзвінка необхідно навідатися до банківської установи, послугами якої користуєтеся, і дізнатися чи вам  звідти телефонували і з якого приводу.

У випадку, коли невідомий телефонний співрозмовник представляється родичем чи знайомим, котрому вже і зараз потрібна фінансова допомога (скоїв ДТП, затриманий працівниками міліції або інша прикрість), не поспішайте розлучатися з грошима. Для початку хоча б передзвоніть тому, хто начебто звертається до вас, за номером, що викликає абсолютну довіру.

Фото: golosno.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *