ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові на будові знайшли рештки понад 20 людей

|

На місці будівництва Меморіального музейного комплексу «Територія Терору» на проспекті Чорновола, 45 у Львові пошуковці виявили 21 людський останок. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

рештки

За шістьома скелетами ідентифікували німецьких військовополонених, решта належать цивільним особам. Усі люди були в’язнями Пересильної тюрми № 25, що функціонувала на цій території у 1944–1955 роках.

«Інформацію про можливі поховання на території «пересилки» ми неодноразово чули від старших людей. Перед початком будівництва проводили археологічні дослідження методом шурфування території і нічого тоді не знайшли. На останки натрапили будівельники за межами самого Музею, під хідником на вулиці Чорновола. Не виключено, що на території, яка не входить до музейного комплексу, але належить сьогодні приватним особам, також можуть бути поховання. Місце поховань ми ознакуємо окремою меморіальною таблицею», – зазначив директор музею «Територія Терору» Тарас Чолій.

За словами заступника директора КП ЛОР «Доля» Ярослава Онищука, усі кісткові рештки належать дорослим людям чоловічої статі. Загиблих до ям клали по 4-5 осіб, поспіхом, хаотично.

«Із чотирма скелетами ми знайшли солдатські ідентифікаційні жетони. Виявили також ґудзики від німецьких військових одностроїв, фрагменти одягу, німецькі монети (рейхспфеніги). Знахідки підтверджують, що це були німецькі військовополонені. Дослідників зацікавили виявлені у захороненнях металевий медальйон із зображенням пілота і назвою німецької солдатської пісні «Denn wir fahren gegen Engelland» («Тому ми пливемо проти Англії») на звороті, срібна обручка з викарбуваними датою «11.2.40» та ініціалами «G.V.», невелика пластмасова підвіска у вигляді фігурки собаки», – розповів заступник директора КП ЛОР «Доля» Ярослав Онищук.

Останки німецьких військовополонених передали представництву Німецької Народної Спілки по догляду за німецькими похованнями у Жовкві для перепоховання їх на цвинтарі у селі Потелич. Інші будуть перезахоронені на Личаківському цвинтарі разом зі всіма людськими рештками, виявленими на спецкладовищі НКВС за адресою шостий Топольний провулок у Львові.

Фото: соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *