ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян попереджають про скажених тварин

|

Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України» інформує населення щодо профілактики сказу. Адже цього року на Львівщині зареєстрували десять випадків сказу серед тварин. Про це Львівському порталу повідомили в прес-службі міської ради.

сказ

Серед них 8 лисиць (Сколівський р-н (3 випадки), Буський, Сокальський та Бродівський р-ни (по 1 вип.), смт Винники), 1 собака (Буський р-н), 1 кіт (Жовківський район).

Зважаючи на це провели засідання районних протиепізоотичних комісій, на яких затвердили комплексні плани локалізації та ліквідації осередків сказу та винесені постанови про накладання карантинних обмежень.

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність, з’являються вдень в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на тварин і людей. У слині тварин вірус сказу з’являється за 10 днів до появи у неї перших ознак хвороби. Тому коли людину вкусила чи подряпала, на перший погляд, здорова тварина, необхідно звернутися до лікаря.

Перші ознаки хвороби у людини з’являються раптово. Вже за один-два дні від початку захворювання на місці загоєної від укусу рани рубці набухають і робляться темно-червоними, виникає тягучий біль. Починається загальне нездужання, слабкість, з’являється почуття туги, пригніченість. Разом з цим хворий втрачає апетит, погано спить, стає неспокійним, дратівливим. У хворого з’являється спрага, він просить пити, але проковтнути воду не може через судоми м’язів гортання. Розвивається тяжка ознака так званої «водобоязні». Захворювання триває 2-4 дні і закінчується смертю.

Якщо людину покусала підозріла на сказ тварина, необхідно, перш за все, застосувати заходи для негайного знешкодження вірусу в рані, а саме: місця укусу промити розчином мила і обробити йодом, накласти стерильну пов’язку. Після обробки рани необхідно негайно звернутися до лікаря. Адже єдиним заходом попередження сказу у людини, яку покусала хвора тварина, є щеплення. Сучасний курс щеплень складається з 6 ін’єкцій і називається антирабічне лікування. Під час лікування необхідно берегтися від переохолоджень, не можна вживати алкоголь. Тільки лікарі – травматологи або хірурги – оцінюють стан потерпілого і призначають антирабічне лікування, зважаючи на висновки фахівців ветеринарної служби щодо тварин. Щеплення призначаються потерпілим від хворих або підозрілих на сказ тварин, від диких тварин і від тих, які втекли, загинули або були вбиті після нападів. Початок лікування можна відкласти на час 10-денного ветеринарного спостереження за живою домашньою твариною і скасувати його, якщо тварина здорова.

Щоб захистити себе від захворювання, необхідно дотримуватись таких правил:

– дворових собак утримувати у вольєрах, вигулювати на короткому повідку та у намордниках, щорічно робити профілактичні щеплення;

– у випадку отримання покусу або ослинення домашніми та дикими або невідомими тваринами, звертатися в травматологічні пункти за спеціалізованою медичною допомогою;

– уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;

– вживати заходи з недопущення диких хижаків до тваринницьких ферм та інших місць розташування свійських тварин;

– мисливцям та працівникам лісового господарства під час зняття шкіри з вбитих диких тварин користуватися гумовими рукавичками, після чого, не знімаючи їх, вимивати руки у дезінфекційному розчині.

Фото: news.bigmir.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *