ОСТАННІ НОВИНИ

Незалежність 2015: 15 подій 24-го року Незалежності України

Святослав ДРАБЧУК, Львівський портал

|

0_9f530_da996b4a_L

Кожен крок України до повноцінної незалежності – це нелегке зусилля. І саме це робить кожен успіх настільки значущим для кожного українця. Епоха невидимих (чи неіснуючих) змін – закінчилась. Останній рік для Незалежної України – особливо багатий на рішучі кроки до успіху. Що змінилось в Україні за останній рік, читайте у матеріалі Львівського порталу.

Боєздатна армія

В цьому році вперше за роки незалежності в Україні, як би це прикро не звучало, з’явилась сильна армія. Хлопців, загартованих боями на Сході, поважають не тільки співвітчизники, а й міжнародні військові експерти, прирівнюючи українське військо до числа найсильніших армій світу.

f_7652339991406559586

Іноземці в Уряді

За всю історію Незалежної України, жоден прем’єр-міністр не наймав на роботу іноземців. Традицію впровадив Арсеній Яценюк: в його новоствореному уряді з’явились одразу три іноземці. Грузин Олександр Квіташвілі став міністром охорони здоров’я, американка Наталя Яресько – міністром фінансів, а литовець Айварас Абромавічус – головою Мінекономіки. Пізніше до вище перелічених осіб приєдналась грузинка Ека Згуладзе, яка стала правою рукою міністра МВС Арсена Авакова.

b8a71c652ddc5eb874724

Червоні маки та День пам’яті

Протягом попередніх 24 років незалежна Україна 9-го травня відзначала День Перемоги за усталеним радянсько-російським зразком. Та цього року з легкої руки президента наша країна вирішила відмовитись від цієї застарілої традиції. Тепер 8 та 9 травня ми, як і весь цивілізований світ, відзначаємо Дні пам’яті та примирення. Змінився в Україні не тільки зміст цих дат, а й символ: замість «георгіївських стрічок» вдягають червоні маки.

BFFFFCA2-02FA-4D08-AE7D-108E4FCFD985_mw1024_s_n

Ліга Чемпіонів у Львові

Події на Сході країни змусили донецький «Шахтар» шукати собі нову домівку і нову арену для проведення домашніх матчів. Прихистила «гірників» до того часу нікому не потрібна «Арена Львів». Донецький клуб не тільки витягнув львівську арену з боргової ями, а й привіз до Львова омріяну роками Лігу Чемпіонів, а з нею і футбольних зірок світового масштабу.

fcco_fcsd_2014_2

Схід і захід об’єднала культура

Спочатку ментальність, потім Революція Гідності, а пізніше війна на Донбасі остаточно розсварили Східну і Західну частини України. В перше за 24 роки Незалежності об’єднали ці регіони в межах львівського форуму «ДонКульт». Культурний форум розвіяв стереотипи про Донбас, та показав мешканцям Галичини та Донбасу справжні обличчя одні одних.

970227

Радіо і телебачення з приставкою «суспільне»

Спроб створити в Україні суспільне мовлення було декілька, але кожного разу то руки не доходили то були важливіші справи. І цього року в Україні нарешті з’явилось радіо і телебачення з приставкою «суспільне». Головним суспільним каналом країни став Перший національний канал, який у прямому ефірі змінив свій колишній логотип на логотип суспільного мовника.

FC654B09-BB6F-4979-AFB5-11D7CADDF61B_mw1024_s_n

Поліція на вулицях

Україна стала на шлях реформ і змін. Та зі всіх анонсованих, реально запрацювала тільки одна. З «подачі» Еки Згуладзе та Арсена Авакова ДАІ та патрульно-постову службу переформатують у нову структурну одиницю –  патрульну поліцію. Молоді хлопці та дівчата вже патрулюють вулиці столиці та інших міст держави.

vD1EvpaxhK0

Біометричний паспорт

«Хочете в Європу без віз то виробляйте біометричні паспорти» – така одна з умов в Європейського союзу, щоб отримати безвізовий режим. Україна в цьому питанні попрацювала дуже активно: прийом документів на оформлення біометричного паспорта працює у кожному підрозділі міграційної служби.

7fac8adba7ee7279acbf1e27b37cf1b81419958191

Стіна на кордоні з Росією.

Побачивши повну неадекватність наших північно-східних сусідів, в цьому році українська влада таки наважилась відгородитись від них стіною. Розумні політики і бізнесмени пропонували вибудувати мур, як на кордоні США і Мексики, соцмережі пропонували варіант стіни, як у фільмі «Гра престолів», одним словом варіантів було багато. Та в результаті проект, що отримав назву «Стіна», або Європейський вал – це просто сітка і рів з водою, але ж ми знаємо, що все велике починається з малого.

577531_1260751

Маркування російських товарів

Саме цього року, через рік після заснування Економічного бойкотного руху російських товарів, «бойкотуни» всього російського таки добились, щоб товари окупанта в магазинах мали спеціальні позначки. Вперше таку практику застосували у Львові, місцева Міська Рада не довго думала і одноголосним рішенням зобов’язала на все російське чіпляти лейби.

БОЙКОТ

Декомунізація

24-ри роки українські «леніновали» чекали на те, щоб улюбленою справою займатись не при місячному світлі і в масках, а вдень, і з гордо піднятою головою. Цього року ці люди зняли джекпот: Верховна Рада після декількох спроб все ж прийняла рішення, що з українських вулиць має зникнути все, що має стосунок до комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

3801

Шлюб в режимі онлайн

Цього року вперше в Україні зареєстрували шлюб, поданий через спеціальний сервіс в інтернеті. Подія сталася у Дніпропетровську. Першопрохідцями в цій справі стали молодята вихідці із Донбасу – Павло й Інна Вишибаба.

11249021_539374046216735_6529974736056828300_n__large

Український фільм в американському прокаті

Український фільм «Плем’я» вперше вийшов у кінопрокат США. За десять днів прокату  касові обороти  стрічки становили 33 тис. 665 доларів. Після перших показів у Нью-Йорку кількість заявок від кінотеатрів на показ українського фільму зросла з тридцяти до п’ятдесяти.

hollywood-20013530-0

Найдовший радіо ефір в світі

Своє Радіо Андрія Кузьменка,  а в народі просто S.R.A.K.A. в цьому році здійснило мрію свого натхненника і засновника, і встановило одразу декілька рекордів . З 17 по 20 серпня  в ефірі станції відбувся  радіо-марафон, присвячений дню народження співака. Марафон  закінчився на 58 годині 40 хвилині. Встановлено рекорд України на найдовший радіоефір двома ведучими, друзями Андрія,  Дмитром Єгоровим та Юлією Карповою. Продовжуючи марафон одноосібно,  Дмитро Єгоров встановив світовий рекорд   онлайн радіомовлення – 65 годин безперервно вів ефір та побив світовий рекорд  радіомовлення який належав  «Русскому Радио России» 60 годин.

UV08xAHU1ws

Президент прогулявся Львовом

Львів такого ще не бачив, та й Незалежна Україна, думаємо, теж. Замість безпечного маршруту у президентському кортежі, Петро Порошенко пішов центром Львова пішки, що викликало справжній фурор серед львів’ян. Селфі з Порошенком в той день не мав хіба що лінивий.

971899e01bf8c23a27ea129a5b21daf37ba64eb3

 

Фото : www.radiosvoboda.org, odessa-sport.info, lviv.vgorode.ua, УНН, vk.com, ua.golos.ua, vikna.if.ua, uapress.info, 24tv.ua, karpatskijobjektiv.com, ar.volyn.ua, www.orangesmile.comboard.lutsk.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *