ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та Чехія обмінялись історичними архівами

|

З Архіву Служби безпеки України передали Чехії копії кримінальних справ на тодішніх громадян Чехословаччини, що відбували покарання в таборах на території радянської України. А Прага Україні – копії документів з місцевого фонду «Бандерівці». Про це Львівському порталу повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

чехія

Основу фонду «Бандерівці» складають документи комуністичних спецслужб, які боролися з діяльністю ОУН та УПА у 1945-1947-х роках на території Чехословаччини. Упівці проводили агітацію серед чеського та словацького населення, закликаючи його голосувати на виборах проти кандидатів від комуністичної партії, бойкотувати запроваджувані комуністами заходи, а також об’єднати сили з українцями у боротьбі проти Радянського Союзу та місцевих маріонеткових комуністичних режимів.

Як розповів директор Архіву СБУ Ігор Кулик, історики з Чехії активно користуються нещодавно відкритими матеріалами архівів українських спецслужб, в яких йдеться про долю чехів, які стали жертвами сталінського терору в 30-ті роки ХХ століття.

«Ми співпрацюємо з Інститутом досліджень тоталітарних режимів (Чехія), аби оприлюднити збірки документів про те, як агенти радянських спецслужб проникали у Чехословаччини із території України під час та після Другої світової війни під виглядом власовців (антирадянське військове об’єднання під командуванням генерала Власова, яке воювало на боці Гітлера) і бандерівців. Вони перевдягалися і проводили диверсійні, терористичні акти, вбивали населення, для того, щоби посіяти недовіру і викликати ненависть до власовців і бандерівців», – розповів Ігор Кулик.

Цього року в Україні готують передачу архівів радянських спецслужб з-під відомств силових органів СБУ, МВС, Міноборони до  Архіву Українського інституту національної пам’яті (ГДА УІНП). Передача документів відбуватиметься в рамках Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», який набув чинності 21 травня 2015 року.

Закон розроблявся за участі громадськості в рамках програми Центру досліджень визвольного руху «Відкриті архіви» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Після падіння комуністичного режиму Польща, Чехія, Болгарія, Словаччина, країни Балтії та ін. країни Центрально-Східної Європи зробили доступними секретні документи каральних органів та таємної поліції та передали їх цивільним відомствам – аналогам Інституту національної пам’яті.

Фото: 17tv.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *