ОСТАННІ НОВИНИ

Коли закриють Грибовицьке сміттєзвалище?

Соломія ГОЛОВІНА, Львівський портал

|

Незважаючи на захмарну вартість проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, у  Садового свято вірять в те, що його вдасться реалізувати за 10 років. Нещодавно, власне, й стартував процес рекультивації полігону. Про це Львівському порталу повідомив начальник відділу комунального господарства управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури  Львівської міської ради Сергій Сало.

Smittiezval-4

Як повідомив посадовець, реалізація комплексного проекту рекультивації сміттєзвалища передбачена на 10 років.

«Думаю, що поетапно ми зможемо його реалізувати протягом цих 10 років. Звісно, для міського бюджету складно знайти понад 200 млн грн, але ми старатимемося виконати ці роботи по мірі можливості», – заявив він.

Сергій Сало розповів, що ВАТ «Інститут гірничо-хімічної промисловості «Гірхімпром» завершив розробку проекту рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах ще у 2013 році, після цього він пройшов державну експертизу і отримав позитивний висновок.

«Згідно з проектом передбачено такі основні етапи: 1-ий –відведення інфільтратних вод, 2-ий – дегазація полігону, 3-ій – технічна та біологічна рекультивація, 4-ий – вирішення проблеми, пов’язаної з кислими гудронами», – розповів посадовець.

Відтак, за його словами, у липні цього року розпочали реалізацію першого етапу рекультивації сміттєзвалища.

«Наразі працюємо над зведенням двокілометрового напірного трубопроводу, яким, власне, його відводитимуть інфільтрат», – пояснив Сергій Сало.

І водночас додав: «Біля підніжжя полігону розташовані відстійники інфільрату. За попередніми оцінками його нині є десь близько 60-70 тис. м. куб. Для відкачування цих стічних вод в каналізаційну мережу Львова збудують каналізаційно-насосну станцію. Процес відкачки плануємо розпочати вже у вересні».

Окрім того, за словами чиновника, на ліквідацію проблеми інфільтрату на сміттєзвалищі у міському бюджеті передбачили 5,6 млн грн.

Що стосується вартості комплексного проекту, то ще у 2013 році його оцінили у понад 200 млн грн.

«Нині він певно обійшовся б у 300 млн грн. Постійно подаємо пропозиції щодо співфінансування і до обласного бюджету, і до державного. Втім, поки що нам нічого не виділили», – додав він.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *