ОСТАННІ НОВИНИ

В Національному музеї імені Андрея Шептицького відкрилась виставка «На пошану Основнику»

|

Сьогодні в історичному музейному комплексі Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького (вул. М. Драгоманова, 42) відкрилася виставка «На пошану Основнику» присвячена 150-річчю від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Про це інформує кореспондент Львівського порталу.

DSC_5672

DSC_5678

DSC_5683

Експозиція виставки складається з трьох великих розділів: «Рід Митрополита», «Митрополит і Національний музей у Львові», «Митрополит – меценат української культури».

Перший розділ «Рід Митрополита» знайомить з історією роду Шептицьких, одного з найдавніших українських боярських родів, відомого з ХІІІ століття та його визначними представниками. Тут зосереджені портрети Владик, антимінси, літургійні ризи, рукописи й стародруки, а також світлини й документальні матеріали до історії роду.

Доповнюють розділ виставки про рід Митрополита низка родинних фотографій Шептицьких-Фредрів

DSC_5689

DSC_5699

DSC_5705

У розділі «Митрополит і Національний музей у Львові» представлено меморіальну, фотодокументальну  та образотворчу шептиціану: твори, які надійшли від Основника музею та вибрані архівні матеріали до  історії НМЛ.

Експозицію творять розлогі тематичні блоки, з яких чільної уваги заслуговують передовсім меморіальні речі: єпископська мантія, сакос, омофор та «Євангеліє»із автографом митрополита Андрея Шептицького та Папи Івана Павла ІІ, а також хрест, який Владика привіз під час паломницької подорожі до Святої Землі (усі пам’ятки – зі збірки Львівської архієпархії УГКЦ).

DSC_5720

 

DSC_5762

DSC_5770

 

DSC_5774

 

DSC_5801

Окремий блок творять дарунки А. Шетицького до музею: твори іконопису, графіки, декоративного металу, книговидавничої та писемної культури, зразки давнього ткацтва та документи до історії інституції, багато з яких представлено  вперше.

У третьому розділі ««Митрополит – меценат української культури» експозиції представлено твори й матеріали, які розкривають масштабність діяльності Митрополита як мецената української культури.  Зокрема експонуються  праці українських митців, яких підтримав Владика у період їхнього професійного становлення. Продовжуючи тему формування збірок Національного музею  окремим блоком подано пам’ятки народного мистецтва, що надійшли від А. Шептицького. Це – вибрані  твори гуцульського різьбярства, художньої обробки шкіри й металу, порохівниці, пояси, приладдя для куріння, топірці, мосяжні хрести з ретязями й жіночі прикраси.

DSC_5777

DSC_5785

DSC_5789

DSC_5793

 

DSC_5819

DSC_5831

Фото: Святослав Драбчук, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *