ОСТАННІ НОВИНИ

Генпрокуратура покриває корупцію на митниці – депутат

|

Замість виконувати доручення Президента України і розслідувати факти корупції на Одеській митниці у ГПУ намагаються приховати участь у скандальній злочинній схемі високопосадовців із головного слідчого управління МВС, яких підприємці Одещини звинувачують у здирництві і хабарництві.

митниця

Про це повідомив народний депутат України, секретар Антикорупційного комітету Дмитро Добродомов, який отримав звернення від ГО «Всеукраїнська народна рада протидії корупції та громадської експертизи влади», що взялася вивчати факти, надані одеськими бізнесменами.

Зокрема підприємці заявили: в Одеському та Іллічівському торгових портах за участі вищих міліцейських чинів і керівництва Одеської митниці діє корупційна схема, за якою фірми змушують платити величезні хабарі за розмитнення товару.

Схема працює наступним чином: проти одного чи навіть ряду підприємств без жодних на те підстав чи доказів відривають кримінальне провадження начебто за фіктивну чи іншу незаконну діяльність. Надалі працівники МВС скеровують начальнику митниці листа з вимогою проводити митне оформлення лише у присутності правоохоронців. Митники, маючи на руках такі листи, відмовляються оформляти вантажі, а в неофіційній формі рекомендують підприємцям вирішувати «питання» з міліцією, називаючи конкретні імена керівних осіб «компетентних» у цій схемі. За словами підприємців, йдеться про звичайне вимагання грошей: інакше товар або тривало залишатиметься на митниці, або ж його взагалі не оформлять.

Водночас представники ГО «Всеукраїнська народна рада протидії корупції та громадської експертизи влади» зʼясували, що листи, про які говорять підприємці, справді були. Упродовж квітня-червня 2015 їх керівництву Одеської митниці скеровували начальник відділу ГСУ МВС України М.В. Лисько та його заступники Д.С. Бут і Г.М. Мамка.

Підставою для написання листів стали твердження Бута і Мамки про начебто неналежне виконання службовими особами митниці обов’язків щодо організації та проведення митного контролю. А ще відкриття кримінального провадження № 12015000000000236: ряд підприємців звинуватили в тім, що задекларований ними товар не відповідав фактичному товару у контейнерах.

Водночас, як стверджують у ГО «Всеукраїнська народна рада протидії корупції та громадської експертизи влади», правоохоронці не мають будь-яких прямих доказів чи фактів, які б підтверджували порушення з боку підприємств під час розмитнення товару, нема жодного кримінального правопорушення, жодної постанови суду в порядку адміністративного судочинства про порушення митних правил згаданих у листі підприємств чи їх керівників.

Також митне законодавство України категорично забороняє перебування сторонніх осіб на території проведення митного контролю, крім службовців митниці. Щоправда, з огляду на все те ж кримінальне провадження № 12015000000000236 слідчі-судді Печерського суду надали тимчасовий доступ до документів та речей низки підприємств, що працюють Одеській, Харківській і Київській областях. Та чи отримали судді від слідства достатню кількість аргументів для такого рішення – невідомо. Оскільки розгляд справи проводився у закритому режимі, є підстави вважати, що відповідні ухвали винесені з порушенням законодавства.

Відтак 14 липня представники ГО подали до ГПУ заяву, в якій йдеться про перевищення службових повноважень та протидії законній господарській діяльності начальницьким складом ГСУ МВС України. Та замість внести заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань, як того вимагає ст. 214 КРК, у прокуратурі її зареєстрували як звернення громадян. Пізніше, за вказівкою начальника ГСУ ГПУ України, заяву передали до прокуратури Києва та закріпили за працівником Дмитром Вулом, який також не вніс заяву в ЄРДР. Тож є підозра, що у ГПУ та київській прокуратурі намагаються приховати дії підполковників Лиська, Бута і Мамки.

Отримані від ГО «Всеукраїнська народна рада протидії корупції та громадської експертизи влади» дані народний депутат Дмитро Добродомов виклав у відповідних зверненнях до Генпрокурора, міністра МВС, голів СБУ, Печерського суду та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Зокрема Дмитро Добродомов просить Генпрокурора Віктора Шокіна провести службове розслідування та пояснити, чому працівники ГПУ відверто знехтували правилами КПКУ при прийомі заяви, в якій повідомлялося про незаконну діяльність працівників МВС. У разі підтвердження фактів розпочати відповідне кримінальне провадження.

Також Генпрокурор, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова СБУ Василь Грицак повинні розслідувати і дії вищого керівництва ГСУ МВС, на час розслідування відсторонити їх від виконання своїх обов’язків. Також пан Аваков має повідомити про хід розслідування кримінальної справи, на яку в своїх діях посилалися начальник і заступники слідчого управління. Чи справді були підстави для відкриття провадження, чи висунуто бодай комусь підозру?

Водночас голова Печерського районного суду м. Києва та голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України мають перевірити законність та обґрунтованість ухвал, які виносилися слідчими-суддями Печерського суду, щодо кримінального провадження № 12015000000000236.

«Ця справа чергове свідчення, що правоохоронці, прокурори, суддів не готові працювати за новими правилами, вони надалі живуть із корупційних схемі і хабарництва. При цьому покривають один одного. Наголошу, що йдеться навіть не про рядових міліціонерів чи працівників прокуратури, а про людей на керівних посадах. Відтак відповідальність за протиправні дії своїх підлеглих передусім має нести вище керівництво МВС та ГПУ, котре, як виявилося, не готове подолати корупцію навіть у своїх рядах», – наголосив Дмитро Добродомов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *