ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові розпочали роботи з консервації руїн синагоги «Золота Роза»

|

Сьогодні, 27 липня, у Львові розпочали роботи з консервації руїн синагоги «Золота Роза». За інформацією управління охорони історичного середовища ЛМР, проект реставрації та консервації руїн синагоги «Турей Загав» («Золота Роза») на  вул. Федорова, 27 розроблений  ДП «УРСНРІ «Укрзахідпроектреставрація». Підрядна організація, яка виконує консерваційні та реставраційні роботи руїн синагоги – ПАТ «Львів-Реставрація». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

За словами начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, «Золота Роза» була зруйнована 1943 року. Фактично збереглася її тільки північна та західна стіни у фрагментах , зберігся основний вхід в синагогу. Деякі роботи тут були проведені в 70-х роках, вона була законсервована  в такому вигляді, щоб можна було її експонувати, стіни були закриті дахом, але від того часу вона значно знищилася.

«Нарешті цього року ми приступаємо до консервації  руїн синагоги за кошти міського, роботи фінансуватимуться з міського бюджету. Буде зроблено укріплення стін, бо стіни дуже перезволожені,  буде укріплена цегляна кладка, замінена підлога. Тут не буде здійснено жодних радикальних заходів, а буде це все зміцнене, відреставроване, щоб можна було це експонувати, показувати туристам. Роботи планують завершити до кінця жовтня, паркан буде прибраний і люди зможуть підходити і дивитися на фрагменти готичних арок, бо синагога була характерна тим, що вона була ренесансова, але мала готичні елементи. Синагога кінця 16 століття – цінна пам’ятка єврейської  культурної спадщини у місті Львові», – розповіла Лілія Онищенко.

За словами директора ПАТ «Львів-Реставрація» Ярослав Пащака, нічого нового добудовуватись не буде. На стінах буде тільки новий тиньк і нове пофарбування. Всі інші елементи будуть законсервовані, за виключенням стін, які руйнуються – вони будуть доповнені таким самим каменем, з якого були збудовані.

«Стіни руйнуються, бо замокають. Існуюча дахівка вже не виконує своєї функції. Проектом передбачено, що вона буде демонтована і буде влаштовано плити пісковику, які будуть покладені на гідроізоляційний розчин. Весь асфальт, який тут є, буде знятий і буде понижений до первісного рівня, і теж будуть покладені плити з пісковику на проектний рівень. Крім того, буде зроблено водовідведення дощових вод, замінена каналізація. Це основні роботи, передбачені у проекті. Договір у нас був укладений раніше, але ми не приступали до робіт, поки не була укладена угода на археологічний нагляд», – розповів Ярослав Пащак.

Як відомо на консервацію та реставрацію в міському бюджеті передбачено близько 800 тис. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *