ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові оживе єврейський квартал

Святослав ДРАБЧУК, Львівський портал

|

DSC_5286  1

Єврейський квартал у Львові, який знаходиться в межах вулиць Федорова, Староєврейської, Сербської та Руської, вже через декілька місяців отримає нове дихання. Причиною цьому є  проект «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність», який передбачає низку заходів, приурочених відновленню єврейської культурної спадщини. Організатори планують не лише впорядкувати єврейські пам’ятки, а і перенести декілька закладів харчування з території Єврейського кварталу. Детальніше читаєте у матеріалі Львівського порталу.

Етап №1 – консервація залишків синагоги «Золота роза», упорядкування місця Бейт Гамідрашу та встановлення меморіальної інсталяції «Увіковічнення».

Синагога «Золота Роза», або в народі синагога Нахмановича, була пам’яткою архітектури ренесансу та святинею львівської єврейської громади. В серпні 1941 року будівлю, що стояла на вулиці Івана Федорова, 27, підірвали німецькі солдати. Зараз рештки колись відомої святині заховані за металевим парканом та заросли кущами і деревами.

Роботи з консервації залишків синагоги розпочнуться вже цього тижня. За проектом «Простір Синагог» заплановано консервацію частково збережених стін та фундаментів із мінімальними втручанням та відновленням давнього проходу, який вів до синагоги. Як розповіла історик та один із координаторів проекту «Простір Синагог» Софія Дяк, сама консервація буде дуже мінімальною. Тобто вона збереже те, що є, і в кількох місцях позначить те чого не має, але що було на місці колись однієї з найгарніших синагог Східної Європи.

DSC_5287

«Завданням проекту консервації, по-перше, є збереження залишків будівлі, захист їх від подальшого руйнування та відновлення належного стану. По-друге, усі роботи повинні бути зворотними та не пошкоджувати оригінальних елементів, а також не ставати на заваді можливим майбутнім роботам з реставрації та реконструкції. Ми хочемо зробити на тому місці, яке зараз заховане за парканом і заросло деревами, впорядковане історичне місце з доступом до законсервованих залишків синагоги», – розповіла С. Дяк.

DSC_5204 1

У середину самої синагоги прохід буде закритим. Проте, за задумом авторів проекту, вздовж синагоги пролягатиме спеціальна платформа, яка захистить місце збоку входу від намокання та стане майданчиком, з якого можна буде роздивитися святиню. Ще одним цікавим дизайнерським рішенням у проекті консервації «Золотої рози» стане підлога синагоги, яку автори задумали вистелити плитами світлого кольору із пісковика, щоб таким чином  відділити автентичні елементи будівлі від нових.

Після консервації залишків синагоги «Золота Роза» наступним кроком проекту «Простір Синагог» стане впорядкування місця навчання і роздумів, так званого Бейт Гамідрашу, яке функціонувало при синагозі і також було підірване нацистами в 41-му році. Роботи з відновлення Бейт Гамідрашу мають розпочатися з наступного місяця. Як розповіла Софія Дяк, ця будівля була менш помітною, але також дуже важливою в єврейському кварталі, адже там була одна з небагатьох бібліотек Львова того часу, яка обігрівалася.

DSC_5290 1

Концепція впорядкування місця  Бейт Гамідрашу відрізнятиметься від попередньої, адже фундаменти цієї будівлі, хоча і збереглися, але розташовані дуже низько під землею. Тому встановлені на місці будівлі нові елементи не торкатимуться фрагментів автентичного фундаменту, але в свою чергу мають відтворити той простір і ту атмосферу, яка колись тут панувала.

«Місце дому навчання Бейт Гамідраш буде такою собі тихою зеленою зоною і простором осмислення. Фундаменти будівлі ми означимо за допомогою світлих елементів, кожен з яких буде виконано за окремим проектом, щоб ретельно відтворити місце розташування Бейт Гамідрашу. Світлі лінії виділять структуру колишньої будівлі та відтінять її на тлі стін довколишніх будинків. Додатковий контраст також буде створено за допомогою трав’яних клумб поміж обрисами фундаментів.

«За нашим баченням, це місце має стати майданчиком для діалогу минулого та сучасного», – розповіла С. Дяк.

DSC_5210 1

Третім і останнім кроком першого етапу проекту «Простір Синагог», буде створення між законсервованими рештками будівлі синагоги «Золота Роза» та простором Бейт Гамідрашу меморіальної інсталяції «Увіковічнення».  Роботи зі встановлення інсталяції за задумом авторів проекту мають розпочатися на початку осені  і передбачають встановлення 39-ти стел різної фактури, на частині з яких буде розміщено цитати та фотографії.  За словами Софії Дяк, ідея цієї меморіальної інсталяції у тому, щоб принести до простору синагоги «Золота Роза» ще і голоси людей, які жили у Львові, були євреями і щось написали.

«Ці меморіальні стели міститимуть 21-ну цитату зі спогадів, щоденників, книг рабинів, мислителів, письменників і простих мешканців міста. Це дає змогу поринути в минуле через голоси членів єврейської громади Львова. Мова оригіналу буде виділеною, а крім того подано переклади трьома мовами: англійською, івритом та українською. Самі цитати поділено на три групи:  довоєнне життя євреїв у Львові, Голокост та життя після Голокосту. Серед авторів – відомі та звичайні люди, чоловіки, жінки, дорослі і діти. Також поміж цитатами буде ще вісім фотографій, які мають проілюструвати життя євреїв у Львові в різні періоди», – каже . С Дяк.

DSC_5294

Варто наголосили, що на зібрання цитат у працівників центру міської історії пішов майже рік, а  самі цитати зібрані з усіх куточків планети. Окрім інсталяції «Увіковічнення», на одній із стін подвір’я синагоги буде встановлено чотири інформаційні таблиці, які будуть написані трьома мовами: українською, англійською і івритом. Там буде подана традиційна інформація про архітектуру, а також історію будівель з датами та важливими фактами.

Етап №2. Велика міська синагога

Велика міська синагога – була збудована  у 1801 р. в стилі класицизму і також була знищена німцями в 43-му році. У 1970-х рр. розкопки залишків завершились трасуванням фундаментів споруди.  У 2012 році, у рамках проекту «Площа трьох синагог» було проведено додаткові розкопки, відкрито і трасовано фундаменти готичної споруди. Тепер на місці Великої міської синагоги – літній майданчик одного з  львівських ресторанів.

Роботи з облагородження цього місця планують розпочати у 2016 році. І не зважаючи на те, що тут не буде таких масштабних змін, як на першому етапі, як розповіла С.Дяк,  цей простір також виконають у дуже цікавому стилі. І розпочнуть роботи з того, що позбудуться старого асфальту.

DSC_5209 1

«На місці старого покриття будуть виставлені світлі плити із нанесеними контурами плану першого поверху синагоги. Задум виявляється у тому, щоб позначити це місце, як ділянку на якій була синагога , точно відтворити план приміщення, показавши реальні розміри і конструкцію синагоги. За задумом авторів цього проекту, тут використовуватимуться  різні текстури мощення та мінімальний нахил у східному напрямку. Завдяки цьому, при особливому світлі, а особливо після дощу, проявлятиметься форма самої будівлі», – розповіла С. Дяк.

За задумом авторів проекту «Простір Синагог» на місці Великої міської синагоги має з’явитися відкритий громадський простір – таке собі місце для культурних заходів і подій, спрямованих на вшанування історичної пам’яті, які будуть доречні на цьому місці, наприклад, щорічний «Львів Клез Фест».

Етап №3 Освітній. Місце живої історії

Цей етап проекту «Простір Синагог» реалізується паралельно з першим. Розпочався він ще у 2014 році, а завершитись за задумом авторів має у 2017. Основною концепцією цього етапу є показати зв’язок «люди-будинки-люди». Цей етап, за словами С.Дяк, формуватиметься навколо філіалу Музею історії релігії, що знаходиться на вулиці Староєврейській.

«Тобто ми хочемо показати людей, які жили в цьому єврейському кварталі, будинки, які тут стоять і людей, які сьогодні тут живуть, бо у них так само є історії. Ми хочемо, щоб люди, які приходитимуть у цей музей могли побачити історії не тільки про євреїв, але так само про теперішніх мешканців і їхні будинки», – додала С. Дяк.

Наразі на цьому етапі розроблена концепція нової виставки, реставрація фасаду будівлі музею. Окрім того, створено команду дослідників у Львові і налагоджено співпрацю з експертами з інших країн. Також планується організовувати екскурсії, дискусії, семінари на тему життя євреїв у Львові.

Варто також зазначити, що під час реалізації проекту «Простір Синагог» свого літнього майданчика позбудеться ресторан-кнайпа «Під Золотою Розою», адже він знаходиться на території колишнього Бейт Гамідрашу. Також зникнути з свого теперішнього місця перебування можуть і такі заклади, як Місько Пструг та Петро Братванка, літні майданчики яких розкинулися на території Великої міської синагоги. За словами організаторів проекту, на перенесення цих закладів вже є всі необхідні дозволи.

Виставка є першою публічною подією серед тих, які супроводжуватимуть проект «Простір Синагог

Нагадаємо, що сам  проект «Простір Синагог» у Львові розпочався 15 липня з відкриття виставки американського фотографа Джейсона Франциско «Золота Роза»на площі Арсенальній.

Фото: Львівський порталnews.vash.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *