ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янин відсидів майже три роки за злочин, якого не чинив

|

Суддя Франківського районного суду Львова Світлана Мартьянова поставила крапку у судовій справі, яка тривала два роки, і виправдала незаконно обвинуваченого Романа Куриласа. Весь цей час, чоловік сидів за гратами, за злочин, який він не вчиняв. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському прес-клубі.

73

За словами правозахисника ГО «Ідея нації» Остапа Стахіва, ця справа є унікальною, тому що в українській судовій системі не прийнято виносити виправдальних вироків, навіть якщо людина є невинною.

«У нас такого, як виправдальний вирок для людини, яка відбула певний термін в СІЗО, практично не існує. Тому в Україні у в’язницях перебуває сотні і тисячі невинних людей. Тільки до нашої організації є 4 тисячі звернень по Україні від людей, які вважають, що вони незаконно засуджені… У нас є інформації, що люди і по 10 років сидять в СІЗО, хоча вирок їм мають дати на 3 – 4 роки. Якби їм дали вирок, вони би вже давно вийшли на волю – повідомив правозахисник.

Тим часом Роман Курилас, за ці два роки в СІЗО він втратив зір та набув хворобу серця.

«Мене звинувачували у злочині, який я не вчиняв. І я понад два роки день в день доводив, що я того не робив. Людина, за злочин якої мене намагалися засудити, на 10 см вищий за мене, на 40-50 кг грубший за мене і років на 10 молодший. А слідчий прокуратури Роман Басюк, який сфабрикував справу, мені казав: «Це не означає, що якщо ти не винний, то ти не маєш сидіти», – згадує він.

Окрім того потерпілий повідомив, шо після обшуку слідчих він втратив своє майно.

«Обшук у мене робив слідчий прокуратури. Він вилучив дуже багато речей, які згодом пропали.  Це – новий ноутбук, колекція срібних монет, каблучки з діамантами, навіть парфуми та невелику суму грошей. Крім того, зник автомобіль, який вилучив слідчий Р. І. Басюк», – каже потерпілий.

Як відомо, 27 вересня 2012 року Романа Куриласа заарештували і звинуватили у незаконним заволодінні чужим майном. Тоді шахраї, за підставними документами, забрали у одного з львів’ян його помешкання.

Чому слідчі прокуратури вирішили звинуватити саме Романа Куриласа в цьому, він пояснити не може. Підозрює, що оскільки на той час він був успішним бізнесменом, це комусь допікало.

Наразі, суд виніс справедливий вирок і вже є двоє засуджених осіб, один з яких – міліціонер, інший – цивільний.

Водночас, слідчі прокуратури, які його посадили в СІЗО, продовжують працювати на своїх посадах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *