ОСТАННІ НОВИНИ

Конкуренція на робоче місце почала спадати

|

Вперше за довгий час у першому півріччі 2015 року зафіксоване зниження конкуренції на робоче місце. Найнижчий відношення кількості вакансій до кількості резюме у червні склав 4,5. Про це Львівському порталу повідомили у Міжнародному кадровому порталі hh.ua.

Робота пошук

Попри позитивну динаміку на робочих місцях, зарплатні тенденції за останні півроку не демонструють значних змін ані в зарплатній політиці роботодавців, ані в побажаннях пошукачів. Середня офісна зарплата по Україні складає 3 – 4 тисячі гривень, а в Києві цей показник дещо вищий – 6 – 7 тис. грн.

Загалом за перше півріччя на одне робоче місце претендує понад п’ять пошукачів.

Найвищою конкуренція була в лютому. Тоді на одне робоче місце претендувало понад шість працівників. До літа ситуація дещо поліпшилася, і вже в липні конкуренція знизилася до чотирьох пошукачів на одну вакансію.

З одного боку, динаміка розміщення резюме лишалася стабільною, і кількість «вільних» пошукачів різко не зростала, а ось кількість нових пропозицій дещо збільшилася, що й призвело до зниження конкуренції.

Серед провідних регіонів (де розміщують понад 5% вакансій) найвищою конкуренція була в Запорізькій області й Києві (майже п’ять осіб на місце), а найнижчою — у Львівській і Дніпропетровській областях: три пошукачі на одну вакансію. Конкуренція в Донецькій і Луганській областях знаходиться на рівні 10-15 пошукачів на одне робоче місце і є найвищою в Україні.

За минуле півріччя дещо змінився рейтинг найбільш затребуваних спеціалістів. У першому півріччі в рейтингу професійних сфер із найнижчою конкуренцією вперше з’явилася галузь «Державні службовці, некомерційні організації». Пов’язано це, як із відкриттям конкурсів на чимало державних посад, так і з появою низки гуманітарних проектів, для яких теж потрібні співробітники цієї категорії.

118

Найлегше найти роботу у сфері робочого персоналу. Водночас пятірка професійних сфер із найвищою конкуренцію практично не змінюється. Як і раніше, найскладніше буде знайти роботу керівникам, молодим спеціалістам, юристам, фінансистам і бухгалтерам, а також адміністративним працівникам.

120

Також перше півріччя 2015 року ознаменувалося низкою потрясінь на фінансовому ринку країни, в тому числі різким стрибком курсу й падінням національної валюти. Така ситуація не могла позитивно позначитися на зарплатних пропозиціях для українців. Більшість компаній зафіксували зарплати у гривні без прив’язки до поточного курсу. Зарплати в іноземній валюті (або в гривневому еквіваленті за поточним курсом) своїм співробітникам може запропонувати дуже мало хто. Це, в першу чергу, аутсорсингові ІТ-компанії і великі міжнародні проекти. Решта ж роботодавців пропонують зарплату лише в гривнях.

За останні півроку не спостерігалося значних змін ані в зарплатній політиці роботодавців, ані в побажаннях пошукачів до очікуваної компенсації.

Також цікаво, що резюме із зазначенням зарплати публікують не більше 25% осіб. Найвищі зарплати, як і раніше, пропонують програмістам і керівникам (зокрема, в сфері продажу й розвитку бізнесу). У регіонах до високооплачуваних спеціалістів можна також зарахувати керівників філій і регіональних представників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *