ОСТАННІ НОВИНИ

З’явилась карта населених пунктів, які перейменують

|

На основі даних моніторингу Українського інституту національної пам’яті спеціалісти інформаційно-аналітичного центру “Info-Light” створили інтерактивну карту з 877  українських населених пунктів, які мають перейменувати до 21 листопада. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

карта“Інтерактивна карта забезпечує масштабування, розміщення великих масивів даних з відповідними підписами за якісними характеристиками, постійне оновлення,  функціональну надбудову та точну прив’язку населених пунктів відповідно до їхнього географічного розташування”, — пояснює голова інформаційно-аналітичного центру “Info-Light” Назарій Поліщук

Області на карті позначені різними кольорами, в залежності від густини населених пунктів, що треба перейменувати. Загалом в Україні чекають свого перейменування 3 % міст і сіл. Найбільше таких у Донецькій (10 міст, 11 містечок, 16 селищ, 62 сіл), Дніпропетровській (3 міста, 3 містечок, 7 селищ, 71 сіл) та Харківській областях  (2 містечок, 25 селищ, 70 сіл), від 75 – 100 міст і сіл. Найменше – у Західній Україні, від 1 – 10. Лише в Івано-Франківській області немає населених пунктів із радянськими назвами.

Відповідно до закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» в Україні також перейменують два обласні центри: Кіровоград і Дніпропетровськ.

До назв, які слід перейменовувати належать ті, у яких використані імена (псевдоніми) осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки. Також підлягають зміні найменувань, у яких використано назви СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік та похідні від них.

Рішення громади мають прийняти до Дня Свободи та Гідності 21 листопада 2015 року. Опісля впродовж 3 місяців Верховна Рада України прийме рішення про перейменування.

Карту можна переглянути також на сайті УІНП. Перелік населених пунктів тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *