ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні шукають єдиний дизайн надгробка полеглим Героям АТО

|

В Україні шукають універсальний дизайн для надгробків на могилах полеглих Героїв АТО.  До конкурсу проектів типового надгробка запрошують усіх охочих. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі організаторів заходу – Українському інституті національної пам’яті.

Свічки

За словами співробітника Українського інституту національної пам’яті Павла Подобєди, за понад рік проведення Антитерористичної операції на Донбасі офіційно загинуло більше, ніж 1,7 тисяч українських бійців. З метою увічнення їх пам’яті оголосили конкурс проектів типового надгробка на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО згідно української військової традиції.

«Сьогодні в Україні війна з агресором, щодня в боях з окупантами гинуть українські воїни. Практично в кожному великому місті на цивільному кладовищі з’явився сектор військових поховань. Важливо, аби військові могили вирізнялись серед масиву цивільних поховань. Це загальносвітова практика: загиблих у боях за Батьківщину ховають та шанують як національних героїв. У США, Польщі, Бельгії, Німеччині чи Туреччині пам’ятники на могилах військових є типовими і підкреслюють повагу держави і громадян до кожного, хто віддав своє життя за рідну країну – чи водій армійського бензовозу, чи командир бригади – пам’ятник однаковий для всіх, бо загинули за одну справу», – пояснює Павло Подобєд.

У відкритому всеукраїнському конкурсі без будь-яких професійних обмежень можуть брати участь приватні особи, авторські колективи, об’єднання скульпторів та архітекторів.

Український інститут національної пам’яті приймає ескізні проекти для участі у конкурсі до 10 серпня. Роботи слід надсилати за адресою: 01021, м. Київ, вул. Липська, 16.

Переможців конкурсу визначатимуть у двох номінаціях: за найкращу ідею ескізу типового надгробка на похованнях загиблих в АТО та найкращу ідею надмогильного напису на ньому. Пізніше найкращі проекти будуть реалізовані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *