ОСТАННІ НОВИНИ

Скільки часу обідають «білі комірці»

|

Українських «білих комірців» справедливо можна вважати трудоголіками. Майже половина із них витрачає на обідню перерву менше години, а 7% працюють узагалі без неї. Ті, в кого є бодай трохи часу, підкріплюються перекускою, ходять погуляти надвір і спілкуються з колегами. Такі дані були отримані Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна, передає кореспондент Львівського порталу.

Згідно з Кодексом законів про працю України, працівникам повинна надаватися перерва для відпочинку й обіду не більше двох годин на день. У цей час вони мають право залишати офіс та займатися власними справами — ходити до кав’ярень, відвідувати спортзал, призначати особисті зустрічі. Варто відзначити, що в законодавстві прописано тільки максимальний час, відведений на обідню перерву, і нічого не сказано про мінімальний тайм-аут. Тому на практиці його тривалість установлюється правилами корпоративного розпорядку.

Зазвичай обідня перерва в компаніях триває годину, і половина «білих комірців» використовує її повною мірою. Кожен четвертий офісний співробітник витрачає на обід не більше півгодини, а кожен шостий — близько 45 хвилин. Тільки один зі ста використовує максимальний час, передбачений законодавством, — півтори-дві години. Варто відзначити, що 7% опитаних працюють взагалі без перерви. Найбільше трудоголіків серед топ-менеджерів. Вони частіше, ніж інші, витрачають на обід менше 30 хвилин або не обідають узагалі.

Вільним від роботи часом «білі комірці» розпоряджаються по-різному. Двоє із п’яти навіть протягом обідньої перерви залишаються в офісі. А кожен шостий воліє за краще полишити робочий простір. Дещо менше половини обирають місце для відпочинку залежно від настрою.

Ті, в кого є бодай трохи часу, намагаються витрати його з максимальною користю. Четверо з п’яти обідають. Кожен другий ходить подихати свіжим повітрям. Третина спілкується з колегами або розмовляє по телефону з рідними. Майже четверта частина опитаних вирішує поточні побутові питання, а кожен шостий просто висить у соц. мережах. 14% встигають пробігтися по магазинах. Кожен десятий зустрічається з друзями у кав’ярні або парку. З керівництвом обідню перерву бажають проводити тільки 5% опитаних. І лише двоє зі ста турбуються про своє здоров’я — відвідують тренажерний зал.

Дані було отримано в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в червні 2015 року. В опитуванні взяли участь 650 респондентів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *