ОСТАННІ НОВИНИ

У Винниках оголосили карантин через скажену лисицю

|

Львівська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини виявила вірус сказу у лисиці, яка була задушена 26 травня трьома собаками у приватній садибі у Винниках. У зв’язку з цим ветеринари змушені вживати карантинні заходи. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Міський голова міста Винники видав розпорядження про накладання карантинних обмежень на місто. А державна ветеринарна служба міста Львова вживає заходів з ліквідації та запобігання розповсюдженню сказу серед тварин. Зокрема проводиться дезінфекція та вакцинація проти сказу усього поголів’я м’ясоїдних тварин у карантинній зоні.

Довідка

Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить до п’ятірки найбільш небезпечних зооантропонозів.

Сказ — гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу зараженої тварини, що протікає з важким ураженням нервової системи і закінчується, як правило, смертельним результатом.

Будь-яка теплокровна тварина може захворіти на сказ і заразити людину.

Особливо небезпечні хворі вовки та лисиці, спалах хвороби серед яких може легко перекинутися на людей.

Лікування сказу. Інкубаційний період становить від двох тижнів до трьох місяців, іноді півроку. На першому етапі роблять щеплення сильно ослабленого хвороботворного вірусу, потім з кожним разом ослабленість знижується, а до моменту, коли інфекція добирається до органу, в якому повинне спалахнути вогнище, в ньому вже утворюється стійкий імунітет і хвороба далі не розвивається.

Важливою умовою є вакцинація відразу після укусу, в іншому випадку ураження тканин може виникнути раніше, ніж сформується імунітет.

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу залишається несприятливою. Так, за інформацією ЛМВ ДУ «Львівського обласного лабораторного центру ДСЕС України», протягом 4 місяців 2015 р. у м. Львові зареєстровано 220 покусів людей тваринами, з них бродячими та безпритульними – 113 випадків.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *