ОСТАННІ НОВИНИ

«Донкульт» запрошує на фотопроект «Донбас – країна мрій»

|

У вівторок, 16 червня, в галереї «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35) в межах культурного  форуму «Донкульт» розпочнеться фотопроект Віктора Марущенка «Донбас – країна мрій». Вхід для відвідувачів вільний і бажаний! Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Як відомо, з 16 по 30 червня, в межах проекту «Регіон в об’єктиві» троє українських митців та мисткинь  презентуватимуть у Львові власне бачення Донецького регіону у вигляді серії виставок та дискусій з художниками, авторами фотопроектів про Донбас, теоретиками та дослідниками на різних виставкових майданчиках міста.

«Донбас – країна мрій» – мистецький проект київського фотографа Віктора Марущенка, який він знімав у 2004 році в Донбаському регіоні. Це історія про життя людей, єдиним джерелом заробітку яких є закинуті й небезпечні шахти. У нелегальних шахтах працюють жінки, чоловіки, підлітки і пенсіонери. Вони зрідка продають вугілля за гроші, здебільшого вимінюють на продукти. Поруч зі знімками шахт на фотографіях – домівки шахтарів, бараки із кольоровими фотошпалерами на стінах. На шпалерах південні пейзажі, Адріатика, пальми – єдине матеріальне втілення мрії у повсякденні смертельно небезпечної праці.

Програма об’єднує художниць і художників, для яких Донбас багато років був та лишається темою різнобічного візуального дослідження, виявленого в фотосеріях (нерідко тривалих). У фокусі їхніх проектів – різні виміри історії Донбасу останніх двох десятиліть, від розпаду героїчного образу шахтаря на тлі занепаду індустрії та втрати соціального престижу професії до розуміння вкрай небезпечної, часто нелегальної праці як єдиної наявної основи життя під час війни; від побуту та дозвілля робітничих сімей, які ввібрали у себе всі рудименти (пост)радянського образу життя до болісного процесу пубертатної самоідентифікації за рахунок глобальних культурно-поведінкових моделей.

Варто додати, що вперше виставка була експонована у 2005 році в Києві і зважаючи на сьогоднішню ситуацію в країні не втрачає актуальності досі.

Галерея «Дзиґа» відчинена щодня із10:00 – 23:00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *