ОСТАННІ НОВИНИ

На Підзамче відновили ще один дворик

|

105 1

Цього тижня Інститут міста представив відновлений дворик у рамках проекту «Ревіталізація Підзамче». Двір будинку, розташованого за адресою вул. Хмельницького 105-105а, відновлювали протягом шести місяців. Загальна вартість виконаних робіт склала понад 150 тисяч гривень. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської міської ради.

У 2014 році цей двір став фаворитом відбору до участі у проекті, оскільки мешканці організували у ньому сад і доглядали його багато років. Проте вистачало і типових проблем, які притаманні дворам центральної частини міста: будівельне сміття, доступ сторонніх осіб, заміна мощення підручними засобами та проблеми із водовідведенням.

Автори проекту облаштування двору – архітектори Андрій Шуляр, Наталія Мисак та Матвій Дух – змінювали основну ідею кілька разів, оскільки мешканці були дуже активними під час обговорень та пропонували безліч власних варіантів наповнення двору.

«Подвір’я на вул. Богдана Хмельницького належить до двох будинків – п’яти- та одноповерхового. Ці різні за характером будівлі пропонували свої окремі види середовища. Тож основна ідея проекту – надання ідентичності простору між цими двома будинками. Багатоквартирний будинок розглядається як міська форма житла, в той час як одноповерховий носить характер садиби у сільській місцевості. Таким чином, поєднання та, водночас, протиставлення цих двох різних ідентичностей у обмеженому просторі і стало лейтмотивом для основної ідеї дизайну. На жаль, її вдалось реалізувати лише у мощенні. Натомість розташування елементів наповнення двору кілька разів змінювали. Та незмінним залишилось їх призначення: об’єднувати мешканців, спонукати до спільного дозвілля, стирати межі між поколіннями. Всі елементи спільного користування, такі як гойдалка, тенісний та шаховий стіл придатні як для дітей, так і для дорослих. Дитячий будиночок на дереві не спонукає дитину до одноманітної забави, а пропонує їй самій придумати для себе щораз іншу пригоду. Як і для інших проектів в рамках «Ревіталізації Підзамче», для нас важливим було не нав’язувати конкретну концепцію дизайну, а радше спонукати мешканців прийняти зміни та продовжувати дбати про подвір’я. У цьому, впевнений, ми досягли мети», – зазначив Андрій Шуляр, архітектор проекту.

Варто зазначити, що мешканці долучились до проекту, профінансувавши освітлення та огорожу, а з початку сезону активно займаються садівництвом.

Проект «Ревіталізація Підзамче» реалізовує  Інститут міста (Львів) та Інститут розвитку міст (Краків) в рамках Комплексної стратегії розвитку Львова. Проект співфінансується у рамках Польської програми допомоги заради розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *