ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові продовжують знаходити останки в’язнів таємного цвинтаря КДБ

|

останки

Пошуковці продовжують знаходити останки в’язнів Пересильної тюрми №25 на території земельної ділянки за адресою шостий Топольний провулок (бічна вул. Топольної) у Львові. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Це таємний цвинтар КДБ. Тіла в’язнів привозили сюди вночі у дерев’яних скринях і закопували в багато рядів. Минулі роки ми зверталися до керівництва МВС у Львівській області та СБУ надати інформацію про цей цвинтар. Вони відповіли, що не володіють інформацією. Але ми будемо продовжувати шукати. Зараз змінилося керівництво українських архівів. Сподіваємося, що нам нададуть інформацію і ми зможемо встановити імена та прізвища цих людей», – розповів директор музею «Територія Терору» Тарас Чолій.

Минулого року дослідники виявили та ексгумували 142 останки, з них 108 дорослих і 34 дитячих. Цього року вже виявлено понад 15 кісткових решток.

Із кістковими рештками археологи відкопали корок від ємкості з ліками, гребінець, вервичку, а також два медальйони: український і польський. Пошуковці особливо зацікавилися останками, які ймовірно належать священику.

«Скільки ми маємо вже відкритих захоронень, лише в одному людина має взуття. Біля тазу ми знайшли вервичку, яка ймовірно лежала в кишені. Верхня частина одягу була чорного кольору – можна бачити по кістках. Окрім того, захоронення одиничне. Це міг бути священик», – пояснив Володимир Харчук, який керує розкопками.

За словами Святослава Шеремети, територія поховань може бути значно більшою. У 1990-ті на сусідніх ділянках знаходили людські кісткові рештки. Після оприлюднення інформації у ЗМІ минулого року до археологів зверталися люди, які на своїх ділянках під час земельних робіт також знаходили поховання. Таким чином, це захоронення може виявитися одним із найбільших у Львівській області.

Нагадаємо, у вересні 2014 року власник ділянки в садовому кооперативі «Світоч» під час земляних робіт виявив людські кісткові рештки і повідомив про це керівництво меморіального музею «Територія Терору». Фахівці комунального підприємства «Доля», яке займається пошуком поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій, провели початкові дослідження і підтвердили, що на території є захоронення. Дослідження підтверджують, що людські останки належать в’язням із Пересильної тюрми №25, на місці якої створюється музей. Усі людські останки після завершення ексгумації перезахоронять на Личаківському кладовищі.

Фото: zik

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *