ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року кожен третій роботодавець скорочує персонал

Олена ЖОЛКЕВСЬКА, Львівський портал

|

У зв’язку з кризою кожен другий офісний працівник змушений працювати більше. А кожному четвертому довелося посилено працювати внаслідок оптимізації штату. Незважаючи на збільшення навантаження, п’ята частина «білих комірців» стали більш лояльними до роботодавця. Про це свідчать дані Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, які є у розпорядженні Львівського порталу.

4

Одним зі способів виживання бізнесу в кризові часи є оптимізація штату. За даними дослідників, за минулий рік скорочення здійснили 16% компаній. Цього року або вже скоротили, або планує скорочувати персонал кожен третій роботодавець. Найчастіше звільняють малоефективних співробітників, а їх обов’язки перерозподіляють між тими, хто залишився в штаті.

Збільшення обсягів роботи на собі відчув кожен другий «білий комірець». А трохи більше чверті стали посилено працювати у зв’язку з оптимізацією чисельності персоналу. Навантаження 16% співробітників збільшилася внаслідок зростання кількості замовлень компанії. Насамперед, це страхові агентства, логістичні центри та фармацевтичні корпорації. Ще у 7% розширився перелік обов’язків, оскільки їх перевели на вищу посаду. Третина офісних працівників працюють в тому ж ритмі. Їх навантаження не змінилося.

2

16% знизили робочу активність. Однак приводів для радості у них немає. Скорочення обсягів роботи пов’язано з тим, що компанія-роботодавець переживає не кращі часи. А двом відсоткам опитаних довелося піти у відпустку за власний рахунок.

Розуміючи, що знайти нову роботу сьогодні не так просто, «білі комірці» стали міцніше триматися за робочі місця. Трохи більше половини, незважаючи на бажання зайняти більш привабливу посаду, намагаються зберегти наявну роботу. Кожен п’ятий дорожить місцем у своїй компанії, а тому з початком кризи став ще лояльнішим до роботодавця. У числі найбільш лояльних виявилися айтішники і страховики. Також представники цих спеціальностей більше за всіх задоволені роботою і зарплатою. А найнижчу ступінь лояльності висловили автотрейдери та працівники нафтогазового сектору. Чималу роль у цьому зіграли урізання зарплат, яких більше за інших зазнали фахівці цих галузей.

Як виявилося, далеко не всі почали цінувати свою роботу з початком кризи. П’ята частина зізналася, що їм стало некомфортно працювати, та висловили готовність піти при першій же можливості. А майже кожен десятий вже змінив місце роботи.

3

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в березні 2015 року. В опитуванні взяли участь 1157 респондентів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *