ОСТАННІ НОВИНИ

Професор львівського університету отримала номінацію «Ворог преси»

|

До Дня журналіста секретаріат обласної організації Національної спілки журналістів України традиційно визначив чергового номінанта на анти звання «Ворог преси» на Львівщині. Ним стала завідувач кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету імені Івана Франка Людмила Луць. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Національної спілки журналістів України.

13

За словами заступника голови обласної організації спілки журналістів Андрія Болкуна, Антизвання «Ворог преси» є ознакою морального осуду людини чи організації, яка вчинила дії, що загрожують свободі слова.

«Антизвання «Ворог преси» є ознакою морального осуду людини чи організації, яка за оцінкою ЛОО НСЖУ, вчинила дії, що загрожують свободі слова, чинять тиск на засоби масової інформації та журналістів. «Звання» надається за морально-психологічний, незаконний, неправовий та економічний тиск на засоби масової інформації та журналістів; небажання оприлюднювати публічну інформацію про свою діяльність та прийняті рішення, умисне приховування публічної інформації; порушення норм моралі та нехтування визнаними у Європі засадами свободи слова; подання незаконних та необґрунтованих судових позовів за надуманими чи штучними причинами до засобів масової інформації, журналістів, професійних чи творчих спілок журналістів», – розповів він.

Як відомо, пані Луць подала судовий позов проти одного з львівських інформаційних агентств та обласної організації спілки журналістів за оприлюднення відкритого листа журналіста-розслідувача Віктора Корнієнка до Генерального прокурора України.

«Це унікальна справа в Україні.  Відповідно до ст. 42 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» редакція чи журналіст не несуть відповідальності за публікацію відомостей, які не відповідають  дійсності, принижують честь і гідність громадян і організацій, порушують права і законні інтереси громадян або являють собою зловживання свободою діяльності друкованих засобів масової інформації і правами журналіста, якщо вони є дослівним відтворенням публічних виступів або повідомлень суб’єктів владних повноважень, фізичних та юридичних осіб. Судовий позов «професорки» Луць до ЛОО НСЖУ та сайту є маразмом», – зазначив  А.Болкун.

Виходячи з Законів України нести відповідальність за дослівне відтворення на сайтах чи шпальтах газети чиєїсь позиції інакше як тиском на ЗМІ назвати не можна.

Сьогодні цим судовим позовом зацікавилась Спеціальна моніторингова місія в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Останнє судове засідання відвідав спостерігач ОБСЄ у Львові Ярослав Дерліцкі.

Пані професор Людмилі Луць, якій присвоєно антизвання «Ворог преси», буде вручено відповідний диплом.

Додамо, що з нагоди Дня журналіста найвищої нагороди обласної організації НСЖУ премії «Сучасність» імені професора Володимира Здоровеги удостоєний журналіст-розслідувач, редактор львівського правозахисного та антикорупційного порталу «Правком» Віктор Корнієнко. Він є автором великого циклу публікацій про корупцію та зловживання владою на Львівщині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *