ОСТАННІ НОВИНИ

Нові правила оформлення Шенгенських віз

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

Подати документи на отримання Шенгенських віз за старою процедурою – без збору біометричних даних (відбитків пальців – ред.) можна лише до 19 червня. Від 23 червня прийом візових анкет для отримання Шенгену відбуватиметься винятково із особистим збором біометричних даних від заявника. Про це під час сьогоднішньої зустрічі представників дипломатичної установи із туристичними фірмами та журналістами повідомив Генеральний Консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд, передає кореспондент Львівського порталу.

Україна ЄС

За словами Я. Дрозда, найбільше зміни відчують туристичні фірми, оскільки від 23 червня їхні клієнти мають особисто подавати документи на отримання візи, зокрема здавати відбитки пальців. Відтак Генеральне Консульство РП у Львові анульовує акредитацію туристичних фірм, представники яких подавали документи єдиним пакетом від групи відпочивальників.

«У країнах Східного партнерства країни Шенгенської зони запроваджують обов’язкову Візову інформаційну систему (ВІС). Відтак із 23 червня у дипломатичних представництвах та консульських установах країн-членів ЄС в Україні буде запроваджено обов’язкову процедуру збору біометричних даних при оформленні шенгенських віз. Тому громадяни України, а також Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії та Молдови, які бажають в’їхати до ЄС мають, окрім затвердженого переліку документів для отримання шенгенської візи, особисто здати відбитки пальців. Цей процес запроваджено в усіх дипломатичних представництвах країн ЄС та авторизованих візових центрах», – повідомив Генконсул.

Водночас представник дипломатичної установи уточнив, що у правилах є винятки.

Зокрема, зобов’язання надавати відбитки пальців не стосуються таких осіб:

– Діти, яким не виповнилося 12 років;

– Особи, у яких фізично неможливо взяти відбитки пальців;

– Голови держави та члени національних урядів (а також члени їхніх офіційних делегацій та їхні чоловіки/дружини), якщо вони подорожують з офіційними цілями.

На практиці зміни означають, що ваш особистий візит до консульства країни-учасниці Шенгенської зони чи візового центру після 23 червня 2015 року буде довшим. Цей час буде потрібен, аби ви могли надати свої персональні біометричні дані. Всі інші процедури (зокрема, візовий збір, аплікаційні форми), залишаються незмінними.

Дипломат переконаний, що головна мета запровадження системи ВІС – у перешкоджанні шахрайству з документами і торгівлі візами.

«Фотографії можна змінити, паспорт можна підробити, а відбитки пальців людини є незмінні. Єдина складність процедури – це особиста подача документів та сам збір біометричних даних. Але ми маємо це пережити», – зауважив Я. Дрозд.

Він також розповів, що фахівці ВІС скануватимуть усі пальці рук людини. Найбільше побоюються збору біометричних даних від заявників будівельних професій, коли відбитки пальців можуть бути стерті в процесі праці людини.

Також цікаво, що на сьогодні процес подачі документів у візовому центрі займає всередньому 7 хвилин, а максимальний термін збору відбитків пальців від людини, в якої пітніли руки та виникли відповідні труднощі при скануванні, зайняв 18 хвилин. Зазвичай збір біометрії триває швидше, але відповісти, скільки потрібно часу на одного заявника та яку кількість людей прийматимуть за день – важко. Усе покаже робота нової системи у дії.

Тим часом нові правила подачі документів викликали невдоволення представників туристичних фірм, які вважають, що скасування співпраці із ними суттєво ускладнить процедуру отримання віз для подорожуючих груп.

За словами представника одного із туроператорів, справа доходить до абсурду, адже відтепер подружжя, чоловік якого прописаний у Львові, а дружина у Києві, не здатні разом подавати документів для поїздки у Львові. Такі пари мають подавати документи самостійно згідно з пропискою, а, як відомо, черга охочих оформити документи по регіонах суттєво відрізняється і не збігається не лише по днях, а й по місяцях.

Єдиним виходом із цієї ситуації дипломати вбачають заздалегідь сплановані поїздки. Також можна подавати документи до установ відповідно до регіону навчання чи працевлаштування, але для цього потрібно подати відповідні підтверджувальні документи.

«Туризм в Україні сьогодні переживає нелегкі економічні часи, і ми знаємо про ситуацію із агресією Росії. Загалом спад організації туристичних груп відчутний впродовж останніх чотирьох років. Кількість туристичних віз для організованих груп (з усього переліку виданих віз – ред.), скоротилась з шести до трьох відсотків. Водночас відчутно зросла кількість людей, які подорожують в туристичних цілях індивідуально. Тож для них нововведення не викличуть ніяких надзвичайних незручностей. Групові виїзди й надалі відбуватимуться, але тепер кожен учасник групи має оформити документи в індивідуальному порядку із відбитками пальців. Роль туристичних посередників для оформлення віз завершується, бо біометричні дані візового заявника не можуть бути зібрані комерційними посередниками. Відтак система акредитації туристичних фірм на цьому вичерпується», – наголосив Ярослав Дрозд.

Водночас він повідомив, що польська сторона зацікавлена працювати результативно, однак злагоджена робота залежить й від самих заявників. До прикладу, сьогодні щоденно до візових центрів Львова не приходить 400 – 450 зареєстрованих осіб. Таким чином люди, які оплатили послуги подачі документів, а не з’явилися до візового центру, створюють штучну чергу.

Попередні оцінки роботи системи ВІС у Генконсульстві Польщі у Львові планують підбити за 6 – 8 тижнів від впровадження. Однак дипломати дали зрозуміти, що якихось поступків очікувати не варто, бо це не особисте рішення польської сторони, а рішення усіх держав Шенгенської зони. Наразі консульства та візові центри проводять навчання власного персоналу та опановують нові робочі процедури.

За даними представництва Європейського союзу в Україні (Delegation Ukraine EU), збір біометричних даних відбуватиметься раз на п’ять років. Для всіх подальших заяв на отримання візи, що будуть подаватися протягом 5 років після цієї процедури, відбитки пальців заявника копіюватимуться з інформації, яка міститься в системі ВІС з попередньої заявки. Ці відбитки будуть чинні для будь-якої подальшої заявки на Шенгенську візу протягом 5-річного періоду (наприклад, заявки на довготермінову багаторазову візу).

Шенгенські візи, видані до 23 червня 2015 року, залишатимуться чинними. Підвищення платні за візу при процедурі ВІС не передбачено. Уразі відмови надати біометричні дані заявники не отримають Шенгенської візи.

Наболіле питання туроператорів, чи збережеться можливість подати документи на отримання Шенгенської візи через сертифіковані туристичні агентства тлумачать так:

«Уперше після 23 червня заявники повинні будуть з’явитися особисто у консульстві (або у візовому центрі) для надання своїх біометричних даних. Наступні подання документів на отримання Шенгенської візи в межах 5-ти років можуть бути здійснені через туристичні агенції. Однак біометричні дані візового заявника не можуть бути зібрані комерційними посередниками», – йдеться у повідомленні.

Варто додати, що доступ до ВІС матимуть органи влади країн-членів Шенгенського простору, що відповідають за видачу віз, прикордонний та імміграційний контроль, а також служби надання притулку мають прямий доступ до даних, що зберігаються у ВІС.

Як правило, дані з ВІС не можуть бути передані третім країнам або міжнародним організаціям.

З 1 вересня 2013 року правоохоронні органи країн-членів Шенгенського простору можуть запросити доступ до даних ВІС відповідно до дуже суворих правових умов і тільки з метою попередження, виявлення, розслідування терористичних та інших серйозних кримінальних злочинів. Для цих же цілей доступ до ВІС матиме і Європол.

Очевидно, що остаточне вирішення проблем з отримання віз для українців настане лише після впровадження безвізового режиму. Тобто, щойно Україна виконає усі свої зобов’язання, буде запроваджено безвізовий режим для громадян України, але лише для тих, які мають біометричні паспорти.

Раніше Львівський портал повідомляв про зміни у процесі подання документів на Шенгенську візу із відбитками пальців та відповіді на часті запитання.

Фото: Львівський портал

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *