ОСТАННІ НОВИНИ

Молоді фахівці: диплом є, роботи немає

|

Випускники вузів, отримавши освіту, стикаються з проблемою працевлаштування. Роботодавці бажають бачити у своєму штаті співробітників з досвідом роботи. При цьому компанії внаслідок кризи скорочують витрати на стажувальні та освітні програми для молоді. В результаті молодим фахівцям ніде отримати перший досвід роботи. Конкуренція на одне робоче місце серед випускників вузів зростає і сьогодні становить майже десять кандидатів. Такі дані були отримані Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна, передає кореспондент Львівського порталу.

Молоді фахівці традиційно вже протягом тривалого часу є однією з найбільш висококонкурентних категорій пошукачів. За даними дослідницького центру hh.ua, на одне робоче місце нині претендують більше дев’яти кандидатів. Цей показник постійно зростає. Ще в грудні 2014 року в цій категорії на одну вакансію припадало 8 пошукачів.

Молоді фахівці – одні з тих кандидатів, які найбільш активно розміщували резюме в першому кварталі поточного року. Загальна кількість резюме до кінця кварталу в цій категорії збільшилася на 6-7% порівняно з початком періоду. При цьому нових пропозицій роботи для цих кандидатів майже немає. Для молодих фахівців без досвіду роботи вакансії розміщувалися найменш активно і до кінця кварталу кількість пропозицій знизилася на 10-15% порівняно з попереднім періодом.

Молодіжне безробіття ускладнюється складними економічними умовами в країні. Криза диктує бізнесу необхідність оптимізації витрат. Минулий рік показав кілька основних тенденцій – компанії скорочували витрати на освітні та стажувальні програми для молодих фахівців без досвіду роботи і студентів, відбувалося укрупнення вакансій і зниження заробітної плати новим співробітникам порівняно з їх попередниками. Витрати на стажувальні та освітні програми в своєму бюджеті залишили лише великі компанії.

Роботодавці бажають залучати до свого штату співробітників із досвідом роботи, а отримати перший практичний досвід молоді спеціалісти мали можливість переважно в межах стажувальних программ. Як результат, ситуація з працевлаштуванням випускників вузів ще більше ускладнюється.

Найбільш охоче молодь приймають на посади менеджерів з продажів і позиції адміністративних працівників (секретарів, асистентів, кур’єрів). Однак аби втриматися на цій роботі, співробітникам необхідно показувати високі результати. Ці фахівці також потрапляють під скорочення, якщо їх внесок у бізнес-результати компанії незначні. Варто відзначити, що досить високий рівень зарплати (навіть у період скорочення персоналу і заробітних плат) компанії пропонують саме продажникам, фахівцям по роботі з клієнтами і тим, хто готовий розвивати бізнес.

Стосовно найбільш затребуваних професій, то цей перелік залишається без кардинальних змін протягом тривалого періоду. Менеджери з продажу, IT-фахівці, продавці та маркетологи, офіс менеджери і керівники напрямків розвитку бізнесу користувалися попитом рік тому. Вони ж популярні серед роботодавців і сьогодні. Низька конкуренція на одне робоче місце стабільно фіксується також серед представників робочих професій, тому сьогодні цим фахівцям знайти роботу досить легко.

Випускникам шкіл, які зараз стоять перед вибором професії, можна порекомендувати наступне. Завжди, навіть у найскладніші часи на ринку праці, роботодавці хотіли бачити в своїх командах людей, які готові домагатися результатів, які люблять свою справу і високо мотивовані розвиватися, вчитися і виконувати свою роботу найкращим чином. Тому головна порада при виборі професії – не гнатися за модними або найбільш затребуваними професіями. Необхідно займатися улюбленою справою, не зупинятися на досягнутому, бути відкритими до нових знань і прагнути досягти професіоналізму. Можна піти іншим шляхом – отримати найбільш затребувану професію сьогодні. Але тут необхідно бути готовим до того, що завтра такі фахівці будуть не надто популярні серед роботодавців. Так, наприклад, сталося свого часу з юристами, бухгалтерами. Сплеск затребуваності таких фахівців спровокував зростання кількості випускників цих професій. У рідкісних випадках вузи не додавали ці спеціальності в свої навчальні плани. Це призвело до надзвичайного перенасичення ринку праці такими співробітниками і високої конкуренції серед них при пошуку роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *