ОСТАННІ НОВИНИ

Пам’ятник Шептицькому. Містобудівельна рада знайшла консенсус?

|

Сьогодні, 22 травня, в приміщенні львівської Ратуші відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради, на якому обговорили основні аспекти, пов’язані з реконструкцією площі св. Юра та розташуванням пам’ятника Митрополиту Андрею. Як повідомили Львівському порталу у прес-службі Львівської міської ради, учасникам ради вдалося досягли консенсусу щодо окремих проблемних питань.

Участь у містобудівній раді взяли архітектори, автори проекту та інші експерти у сфері містобудування.

«Засідання проходило у двох площинах. Перша – це те, що, однозначно, концепцію переможців конкурсу треба розробляти, тож рада проголосувала за розробку умов та обмежень для майбутнього проекту. Друге ж полягає в тому, що в нас є дуже мало часу, але, однозначно, пам’ятник треба встановлювати. Місце його мають визначити фахівці. Тобто, буде погоджено історико-містобудівельне обґрунтування в Міністерстві культури, яке нам допоможе чітко зрозуміти, де має бути цей пам’ятник», – розповів директор департаменту містобудування ЛМР Андрій Павлів.

За його словами, всі учасники обговорення погодилися з тим, що є вісь, яка проходить через середину основних воріт до храму, і яка пов’язує симетрично з фасадом, що знаходиться на протилежній стороні. «Також є розуміння, що нам треба залишити тимчасовий проїзд, і що це все треба зробити в 2 етапи. Перший – до 29 липня маємо відкрити проїзд, ширину якого буде визначено фахівцями. Також в тій тимчасовій схемі буде розглянуто питання можливого проїзду біля бібліотеки Львівської політехніки», – зазначив Андрій Павлів.

Окрім цього, чиновник вважає, що «дуже фахово сьогодні дали оцінку ландшафтної ситуації». «Однозначно, вона має вирішуватися в контексті відкриття видових точок на храм – це містобудівельне завдання, яке вирішуватимуть не один рік. Йдеться про ландшафтну реконструкцію, перегляд висоти дерев. Це не означає, що ми повинні зрізати всі дерева, а лише послідовно досаджувати – відповідного типу, відповідних розмірів», – додав Андрій Павлів.

Головний архітектор міста Юліан Чаплінський також відзначив «неймовірну одностайність членів ради у голосуванні». «Ми виділили основні найкритичніші питання й одноголосно прийняли рішення», – сказав він.

Щодо питання дерев, то, за його словами, деякі з них доведеться зрізати: хворі і ті, що розташовані найближче до дороги.

А один із авторів проекту пам’ятника, архітектор Ігор Кузьмак заявив, що історико-містобудівне обґрунтування, яке сьогодні розглядали члени ради, є важливим документом, якого так бракувало у процесі прийняття правильних юридично-правових і технічних рішень у цьому питанні. «Я підтримую цей документ. Він сьогодні дав відповіді на питання, пов’язані з рекреацією, зі встановленням пам’ятника, можливо з модернізацією транспортної схеми. Ми цілком погоджуємось із розглянутим містобудівним обґрунтуванням. Якщо міська рада випише для проектантів відповідні містобудівні умови та обмеження, з урахуванням цих містобудівних обґрунтувань, то проектні роботи продовжаться у тому напрямку, якого буде досягнуто, відповідно до обговорення на містобудівних радах», – сказав Ігор Кузьмак.

За його словами, має бути ще одна зустріч з архітекторами, оскільки містобудівні умови та обмеження ще не дали відповіді на запитання транспортного руху і транспортної схеми. І вже після цього можна буде узгодити всі подальші кроки та швидко рухатися до реалізації самого проекту і встановлення пам’ятника Митрополиту Андрею.

Нагадаємо, проект реконструкції площі святого Юра та встановлення пам’ятника Митрополиту Андрею викликав у Львові низку дискусій. 13 травня головний архітектор міста презентував нову спрощену схему реконструкції площі. УГКЦ висловила занепокоєння з цього приводу і закликала міського голову Львова Андрія Садового дотримуватися раніше затвердженого проекту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *