ОСТАННІ НОВИНИ

Представники ЄС перевіряли наміри міліції Львівщини

|

0Сьогодні, 21 травня, керівництво Головного управління МВС України у Львівській області зустрілось з делегацією Комітету ЄС з приводу реформування сектору безпеки України. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Як зазначила голова делегації Комітету Європейського Союзу з цивільних аспектів врегулювання кризових ситуацій (CIVCOM) на Львівщині Стелла Анкрава, вона рада можливості відвідати Львівщину та втішена, що вдався конструктивний діалог.

2«Ціль нашої поїздки на Львівщину – почути, що саме вам потрібно, аби ЄС міг допомогти. Рада, що відбулись плідні зустрічі, ми дуже вражені бажанням та мотивацією реформуватися у Львові. Гадаю, ми маємо продовжувати нашу співпрацю та продовжувати втілювати реформи в Україні. У Львові ми побачили дуже хороший темп, тож потрібно тримати цю швидкість, бо ще багато має бути зроблено. Це дуже хороша нагода для вас перейняти досвід інших країн і використовувати його у себе. Досвід з реформування правоохоронних органів, судової системи та прокуратури. Але потрібно налагоджувати подібне спілкування між різними департаментами, як регіонального, так і Національного рівня. І не варто втрачати таку можливість», – заявила представниця CIVCOM.

3Окрім того, за її словами, метою цього візиту було поспілкуватися з правоохоронними органами Львівщини та почути, що необхідно для втілення ефективних реформ, аби невдовзі була можливість налагодити тісну та плідну співпрацю.

«Зібрані думки ми привеземо до столиці Європейського союзу – Брюселю, де будуть прийняті рішення з приводу консультативної місії в Україні, як покращити її майбутню роботу аби налагодити тіснішу співпрацю для ефективності», – наголосила Стелла Анкрава.

Водночас начальник ГУ МВСУ у Львівській області Дмитро Загарія додав, що МВС Львівщини продемонстрував своє бажання реформ комітету CIVCOM та консультативній місії Європейського союзу і вони пообіцяли допомогти у цьому питанні майбутніми консультаціями та в матеріально-технічному забезпеченні.

6«Реформування правоохоронної системи і міліції, зокрема, не може бути здійснено за місяць, рік, чи за два. Процес реформ у наших колег із Грузії зайняв вісім років. А люди хочуть моментальних змін, але ж так не буває, бо це копітка робота з людьми. Потрібно створення законодавчої бази, виділення фінансування на всі ці проекти, зокрема патрульної служби, роботи слідчого апарату, блоку громадської безпеки й інших напрямків діяльності міліції. Лише для підготовки матеріальної бази та завершення будівництва нового управління міліції Львова необхідно 60 мільйонів гривень. І коли почались перші кроки з реформування міліції, то з’явилась маса критики. Втім жодних конкретних пропозицій від таких людей так і не надходить. Частина суспільства твердо переконана у відсутності реформ, а коли бачать якісь кроки – невдоволені», – сказав полковник.

Також Д. Загарія переконаний, що на Львівщині достатньо фахівців для змін, але вони не проти перейняти й європейський досвід.

«У нас достатньо своїх фахівців, які здатні навчити роботи нових патрульних, однак від переймання досвіду ЄС ми не відмовляємось. Лише з приводу нової поліції кандидатів маємо чимало, але ми звертатимемо увагу передовсім на професійні вміння та здатність кандидатів вчитися та вдосконалюватися. Сьогодні в роботі трапляються молоді міліціонери, які не вміють самостійно брати на себе рішення і з будь-якого приводу телефонують по допомогу до керівництва, не зважаючи на те, що усі інструкції давно прописано в законодавстві», – сказав Дмитро Загарія.

1Також на зустрічі із журналістами були присутні представники Консультативної Місії ЄС в Україні (EUAM) Удо Мюллер та Петер Епплбі.

Для довідки:

Комітет ЄС з цивільних аспектів врегулювання кризових ситуацій (CIVCOM) – це консультативний орган ЄС, який відповідає за питання спільної зовнішньої політики та політики безпеки, включаючи спільну політику безпеки та оборони. CIVCOM займається цивільними аспектами кризового управління. Комітет складається з представників країн-членів ЄС.

Як відомо консультативна місія Європейського союзу (КМЄС) офіційно розпочала свою роботу в Україні 1 грудня 2014 року. Вона працює на запрошення українського уряду та згідно з рішенням Радм ЄС.

Місія надає підтримку, консультації та менторство (навчання – ред.) відповідним урядовим установам України з реформування сектора громадської безпеки, що включає питання верховенства права та правопорядку

КМЄС – неозброєна громадська місія, яка не має виконавчих повноважень, яка сприяє реформуванню сектора громадської безпеки України. Мандат КМЄС – два роки. До її складу входить 101 міжнародний та понад 70 українських експертів.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *