ОСТАННІ НОВИНИ

ДТЕК обговорив з шахтарями ДП «Львіввугілля» проблеми галузі

|

Вчора, 20 травня,  шахтарі ДП «Львіввугілля» приїхали в офіс ДТЕК  з метою знайти вихід із ситуації з невиплатами шахтарям заробітних плат. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті з корпоративних комунікацій ДТЕК.

6

Шахтарі Львівського і Волинського басейнів вже кілька місяців не отримують заробітних плат. Незважаючи на те, що борги перед шахтарями має погасити ДП «Вугілля України», за словами самих гірників, вони приїхали в ДТЕК, оскільки на сьогоднішній день у компанії існує заборгованість перед ДП «Вугілля України», що впливає на невиплати зарплат.

У розмові з шахтарями директор з комерційної діяльності ДТЕК Енерго Віталій Бутенко запевнив, що компанія докладає всі зусилля для стабілізації ситуації на вугільному та енергетичному ринках. За його словами, необхідно усунути першопричини шахтарських проблем  а це застаріла система управління ринком, проблема хронічних неплатежів держави в особі ДП «Енергоринок» за вироблену електроенергію, неринкові тарифи на електроенергію і ціни на вугілля.

«Приїзд шахтарів Львова та Волині до Києва обумовлений відчаєм. Ми прекрасно їх розуміємо, адже якщо не будуть вирішені основні проблеми галузі, шахтарі ДТЕК можуть опинитися в аналогічній ситуації. Борг держави в особі ДП «Енергоринок» перед компанією ДТЕК виріс в 2015 р на 2,5 млрд грн., що, в свою чергу, впливає на можливість виплат шахтарям. ДТЕК вкотре підтверджує готовність купувати все вугілля Львівсько-Волинського басейну. Ми вже заплатили 450 млн гривень ДП «Вугілля України», в тому числі і для покриття заборгованості по зарплатахльвівсько-волинських шахтарів. Але чи дійшли ці гроші до гірників Львова та Волиніми не знаємо. Компанія ДП «Вугілля України» залишається для нас закритою інепрозорою державною структурою. Як там приймають рішення по розподілу коштівдля нас залишається таємницею. Сьогодні до кінця дня ми плануємо заплатити ще 50 млн грн., незважаючи на важку фінансову ситуацію в галузі і в компанії», – підкреслив Віталій Бутенко.

За результатами зустрічі сторони домовилися про взаємодію.

«Ми приїхали сюди,щоб разом з вами виробляти систему. Середній вік співробітників нашої шахти –  35 років. Ми хочемо працювати і далі, хочемо працювати системно. І ми вас підтримуємо», –  підсумували по завершенню зустрічі представники профспілки шахти«Лісова» (ДП «Львіввугілля»).

Віталій Бутенко зі свого боку зазначив, що зараз шахтарі та енергетики повинні об’єднати зусилля для збереження енергосистеми України.

«Нам усім потрібна реформа галузі. Не завтра, не післязавтра, а сьогодні. Без неї в українськоїенергетики немає майбутнього. Нам потрібен прозорий, конкурентний ринок, якийбуде стимулювати розвиток власного виробника.

Це єдине можливе рішення. Будь-який імпорт на шкоду власного виробника вугілля та електроенергії –  неприпустимий. У країни дефіцит фінансових ресурсів, немає достатніх логістичних можливостей. А головне –  високий ризик позбутися власного видобутку енергоресурсу і збільшити залежність від імпорту», – сказав Віталій Бутенко.

20 травня ДТЕК перерахував на рахунок держпідприємства «Вугілля України» 50 млн грн за відвантажене вугілля. В цілому з грудня 2014 по травень 2015 компанія заплатила держпідприємству 500 млн грн, у тому числі і для покриття заборгованості по зарплатах львівсько-волинських шахтарів.

Незважаючи на зростаючу перед ДТЕК заборгованість за поставлену електроенергію, компанія знайшла можливість перерахувати держпідприємству «Вугілля України» 50 млн грн. Борг держави в особі ДП «Енергоринок» перед ДТЕК в 2015 році збільшився на 2,5 млрд грн і перевищив 6,7 млрд грн (на 01.05.2015).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *