ОСТАННІ НОВИНИ

У неділю християн усіх конфесій запрошують вшанувати найстарішу львівську ікону  

|

У 4-ту неділю після Великодня, 10 травня, у Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ КП, що по вулиці Грушевського, 2, відзначать день вшанування Львівської чудотворної ікони Божої Матері Одигитрії. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської міської ради.

З цієї нагоди об 11 годині у храмі розпочнеться Архиєрейська Літургія, яку очолить митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк).

До участі у молитві запрошені представники різних конфесій міста. Також під час урочистого Богослужіння вперше разом із церковним хором частину богослужбових текстів виконуватиме ансамбль незрячих вокалістів «Струмочок».

Вшанування Львівської ікони Богородиці Одигитрії є особливим днем у житті православної громади Львова. Цей образ упродовж багатьох століть вшановується як чудотворний.

ікона

«Написана у давні часи (не пізніше кінця XV – першої третини XVI ст.) в православній традиції, ікона Пресвятої Богородиці сьогодні стала також символом духовної єдності християнської громади Львова. Адже 1534 року вона була освячена для вівтаря латинського кафедрального собору, згодом була передана вірменській церкві. У ХХ ст. тривалий час вважалася втраченою, а її повернення до експозиції Галереї мистецтв знаменувало становлення новітньої традиції її вшанування. Саме ця особлива пошана, а також свідчення вірних про чудесну опіку Богородиці за молитвою перед образом, стали підставою для рішення церковної ієрархії, за ініціативою митрополита Димитрія, здійснити урочисте прославлення образу», – зазначає кандидат історичних наук, історик Церкви Василь Кметь.

Нагадаємо, уперше урочисте прославлення ікони у Свято-Покровському кафедральному соборі відбулося у 2010 році на свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці. Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив урочисте богослужіння, учасниками якого окрім єпископату УПЦ КП були представники РКЦ та УГКЦ.

Джерело: velychlviv.com

Фото: pravoslavnews.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *