ОСТАННІ НОВИНИ

Зарплата українців – винагорода чи покарання

|

Складні економічні умови вплинули на український бізнес у 2014 році. Вже зараз багато роботодавців називають поточний рік найскладнішим за останні 5-10 років. Яка ситуація із зарплатами українських співробітників зараз і що буде далі, повідомляє Львівський портал, опираючись на результати досліджень Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Криза почала вносити корективи в зарплатну політику компаній в минулому році. Однією з відносно нових тенденцій на ринку праці стало скорочення зарплат для нових співробітників у порівнянні з попередніми. Тільки половина компаній пропонувала кандидатам таку ж зарплату, як у їхніх попередників, 12% – нижче, 16% – вище, 17% – вище, але зі збільшенням кількості обов`язків. Більш розповсюдженою стала ще одна тенденція – оптимізація системи нарахування зарплат і прив`язка фінансової винагороди до реального внеску співробітника в бізнес-показники компанії.

2014 рік став також стартом для процесу скорочення зарплат. І не зважаючи на те, що вдалися до таких непопулярних методів лише 14% компаній, відчули економічну кризу на своєму гаманці більшість працівників майже всіх професійних галузей. Третина компаній (28%) залишили зарплату на колишньому рівні в гривні, 35% компаній підвищили оплату праці вибірково тільки цінним або найбільш ефективним співробітникам. І лише в кожній п`ятій компанії (21%) проіндексували зарплату згідно з курсом долара всім без винятку працівникам.

Варто зазначити, що серед тих компаній, які підвищили оплату, збільшення зарплати в 60% випадків не перевищувало 10%. Ті, хто підвищив оплату більш ніж на 20%, становлять лише десяту частину від тих компаній, які підвищували заробітну плату. Скорочували зарплату частіше, ніж піднімали. Більше половини роботодавців (56%) серед тих, хто був змушений знизити оплату, скоротили більш ніж на 15%.

Найчастіше скорочували зарплати у великих компаніях, де працює понад 500 співробітників. Найбільше постраждали від скорочень рівня оплати праці працівники сфери послуг для бізнесу, гуртових продажів, автотрейдерів, медіа та банківської галузі. Варто відзначити, що в банках, енергетичних компаніях і гуртових продажах найчастіше зменшували зарплату більш ніж на п`яту частину.

Скорочення зарплат, що почалися в минулому році, продовжилися і в поточному році. З початку 2015 року урізали оплату праці 17% компаній. Кожен третій-четвертий працівник нафтогазового сектора, консалтингових компаній та автотрейдерів став отримувати менше. Серед тих, кому за останні півроку знижували зарплату, кожен другий втратив більше 20% окладу. Кожному четвертому заробіток урізали на 10-20%, а кожному п`ятому – менше, ніж на 10%. Найменше скорочення зачепили IT-шників, страховиків, працівників у сфері медіа та представників агросектору.

Проте варто відзначити, що навіть ті, хто не потрапив під процес скорочення зарплат, відчув зменшення доходу. Зростання інфляції помітно вплинуло на добробут українців, оскільки індексацію з урахуванням зростання валюти здійснили лише 6% компаній. Все це призвело до того, що більше третини співробітників стали регулярно відчувати фінансові труднощі, коли зарплата закінчується раніше, ніж приходить наступна. Кожен четвертий відчуває фінансові труднощі як мінімум раз в три місяці. Ще 13% відчувають нестачу грошей приблизно раз на півроку, а кожен десятий – раз на рік. І тільки один з шести опитаних практично ніколи не стикається з безгрошів`ям.

Більше інших на нестачу коштів скаржаться лінійні фахівці. Третина з них опинялася в ситуації дефіциту грошей і раніше. ТОП-менеджери і керівники середньої ланки, навпаки, пов`язують погіршення матеріального становища саме з настанням кризи.

Ускладнюється ситуація тим, що роботодавці затримують зарплату. З постійними затримками виплат стикаються 12% офісних працівників.

Найчастіше трапляються затримки у сфері сільського господарства, консалтингу та в нафтогазовому секторі. Тут п`ять-шість працівників з десяти стверджують, що не отримують вчасно зарплату. Стабільно виплачується заробітна плата працівникам банків, автотрейдерам і медійникам. Сім-вісім з десяти працюючих в цих галузях отримують матеріальну винагороду вчасно. Трохи частіше, ніж іншим співробітникам, зарплату затримують ТОП-менеджерам. За останні шість місяців 44% з них на собі відчули гостроту матеріального питання.

Дані були отримані в результаті опитувань, проведених Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в грудні 2014 – березні 2015 року.

Ілюстрація: www.volynnews.com