ОСТАННІ НОВИНИ

Через Путіна кримські татари не святкуватимуть своє національне свято

|

Меджліс кримськотатарського народу прийняв рішення цьогоріч не організовувати святкувань “Хидирлезу” та відмовився від участі в інших масових гуляннях, які влаштовує “влада” Криму. Таку заяву прийняли за результатами засідання представницького органу кримських татар у Сімферополі, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на офіційний сайт Меджлісу.

“За умов, що склалися, Меджліс кримськотатарського народу не вважає за можливе організовувати і проводити Всекримське національне свято “Хидирлез”, – йдеться в документі.

Кримські татари ухвалили рішення не організовувати свято у зв`язку з тим, що підготовка до нього здійснюється місцевою владою “на фоні катастрофічної ситуації в Криму як з дотриманням прав кримськотатарського народу, так і прав людини, які характеризуються забороною на в`їзд до півострова лідеру народу Мустафі Джемілєву, голові Меджлісу Рефату Чубарову, громадським діячам Ісмету Юкселю та Синаверу Кадирову, арештом й утримуванням під вартою заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза;… допитами, затриманнями, арештами і штрафами багатьох співвітчизників” тощо.

Кримські татари також вирішили не брати участі в інших офіційних і масових святах, які проводить окупантська влада Криму.

“Хидирлез” є давнім тюркським святом землеробства, яке кримські татари зазвичай відзначали народними гуляннями, змаганнями з національних видів спорту, демонстрацією виробів майстрів народних ремесел.

У 2014 році проведення “Хидирлезу” також було скасовано через заборону на в`їзд у Крим Мустафі Джемілєву.

Фото: ua.krymr.com