ОСТАННІ НОВИНИ

Падіння економіки України триватиме до осені – експерт

|

Падіння ВВП України за підсумками 1 кварталу 2015 може скласти 17,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Дна спаду економіки України варто очікувати влітку цього року. Таку думку висловив економічний експерт Андрій Шевчишин, повідомили  Львівському порталу у прес-службі Інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

За словами експерта, в промисловості спостерігаються ознаки уповільнення спаду, проте спад роздрібних продажів триває, і вже перевищив показники кризи 2009 року. Аналогічна ситуація і з вантажоперевезеннями та в будівельному секторі.

«Падіння економіки Донбасу і розрив економічних зв`язків з РФ залишаються ключовими елементами загального економічного спаду в країні. Також очевидно, що втрата кооперації з Донбасом, який не контролюється Україною, також виступає фактором спаду. Це енергетика, видобуток вугілля, металургія, машинобудування, а також сільське господарство. Девальвація гривні, високий інфляційний тиск і обмеження по індексації соціальних виплат і зарплат пригнічують внутрішнє споживання. Ще однією зоною спаду виступає скорочення фінансового сектора, особливо під впливом збитків банків», – зазначає Андрій Шевчишин.

Водночас падіння ВВП за підсумками 2015 року, на думку експерта, може перевищити 9,1%, при інфляції 37,1%. У той же час, проходження дна спаду можливо в третьому-четвертому кварталах.

«Оскільки основний спад реального сектора формувався в останні літні місяці 2014 року, коли почала «відвалюватися» промисловість Донбасу, проходження дна спаду можна очікувати ближче до цього періоду – червень – серпень 2015 року. Проте досягнення дна спаду – це ще не відновлення, тому підсумки року будуть не дуже втішними», – резюмує експерт.

Нагадаємо, що промислове виробництво в березні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року скоротилося на 21,1%, обсяг будівельних робіт – на 33,5%, обсяг роздрібних продажів – на 31,3%. Вантажоперевезення за 1 квартал знизилися на 23,9%. Річна інфляція за підсумками березня становила 45,8%, а ціни виробників за рік підвищилися на 51,7%.

Фото: dt.ua