ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям вікривають «Чекістське досьє»

|

Науковці Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. В.Стуса  презентували трьохтомник «Чекістське досьє окупованої України». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі товариства «Меморіал».

Науковці товариства «Меморіал» під керівництвом Романа Миколайовича Круцика  впродовж 3 років опрацювали 56 томів документів із Державного галузевого архіву СБУ. Трьохтомник «Чекістське досьє окупованої України» містить понад 3 тисячі документів, які до 2009 року знаходилися під грифом «секретно» та призначалися для користування каральними та партійними органами колишнього СРСР. Видання містить економічну та політичну характеристику Східних (1917-1950рр.) та Західних (1939-1950рр.) областей України.

У Першому томі збірника поміщено загальну політико-економічну характеристику УРСР 1946 року; «паспорти» Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Дрогобицької, Житомирської та Закарпатської областей.

У Другому томі опубліковано «паспорти» Ізмаїльської, Запорізької, Камʼянець-Подільської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Луганської, Миколаївської та Станіславської областей.

 

Третій том містить «паспорти» Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей.

Поява трьохтомника «Чекістське досьє окупованої України» сприятиме якісно новому переосмисленню національної історії та активізації розпочатого процесу декомунізації. Оприлюднення раніше таємних документів, допоможе виявити та нейтралізувати основні механізми та інструменти, що використовувалися злочинним комуністичним режимом для придушення нашої державності та процесу національного розвитку. Публікація засекречених документів і матеріалів виконує потужну просвітницьку функцію, яка має неоціненне значення в умовах інформаційного відродження та боротьби за національну незалежність.

Комплект книг «Чекістське досьє окупованої України» за розпорядженням адміністрації Президента України, Міністерства освіти і культури безкоштовно передаватиметься обласним публічним бібліотекам, державним і галузевим архівам та університетам України.