ОСТАННІ НОВИНИ

Військові, які перші потрапили в АТО, досі не отримали статус учасника бойових дій

|

Більшість військовослужбовців з Львівщини, які одні з перших потрапили на схід України, де тільки розпочиналися бойові дії, досі не отримали статусу «Учасника бойових дій». Про це у коментарі Львівському порталу розповів один з львівських бійців 80-ї аеромобільної бригади, який п’ять місяців обороняв Луганський аеропорт, з яких 100 днів провів у повній блокаді бойовиків.

Професійний військовий розповів, що він подав документи на отримання учасника бойових дій одразу ж після того, як приїхав до Львова на ротацію, а це було ще наприкінці серпня 2014 року. З того часу пройшло вісім місяців, боєць встиг ще кілька разів з’їздити у зону АТО, однак статус учасника бойових дій він досі не отримав.

За словами десантника, кожна військова частина подавала документи на отримання цього статусу цілими пакетами. Можливо, на його думку, затримка з видачею даного статусу пов’язана з бюрократичними моментами, адже документи подаються через комісії обласних військових комісаріатів, а вже потім їх передають до комісії Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій, де зберігаються тривалий час.

«Найприкріше, що військові, які побували у зоні АТО пізніше за мене, вже отримали на руки документи про учасника бойових дій. До прикладу, з тих хлопців, які зі мною обороняли Луганський аеропорт з початку бойових дій, лише половину з моєї роти отримали цей статус. А ті, хто прибув на Луганщину після нас – отримали усі», – розповів десантник.

Якщо зараз військові з 80-ї аеромобільної бригади повільно, але отримують статус учасника бойових дій, то у 24-їй механізованій бригаді практично ніхто з хлопців його не має, каже військовий. Він також стверджує, проблеми з отриманням цього статусу є також й у інших бригад.

«Зараз ніби система налагодилася, організували роботу, ніби починають видавати цей статус. Обіцяють, що незабаром має бути. Хочеться у це вірити. Для мене особисто цей документ є важливим не тому, що він передбачає якісь пільги, для мене це доказ того, що я там був (у зоні АТО – ред..)», – додав десантник.

Варто також зазначити, що проблеми з отриманням статусу учасника бойових дій мають й західні прикордонники, половину з яких його не мають.