ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшанують 100-річчя пам’яті жертв геноциду вірмен

|

У п’ятницю, 24 квітня, відбудеться вшанування 100-ї річниці пам’яті геноциду вірмен Західної Вірменії. Заходи розпочнуться молебнем об 11 годині у Вірменському кафедральному соборі. Очолить молитву настоятель храму отець Тадеос Ґеворґян. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Опісля учасники перейдуть хресною ходою до пам’ятника Т.Г. Шевченкові, де відбудеться жалобне віче пам’яті жертв геноциду вірмен.

Участь у заході візьмуть представники вірменської громада Львова, влади міста та небайдужі львів’яни. Організатори запрошують також представників усіх конфесій міста.

«Щороку ми пригадуємо ті страшні події і дивимося на ситуацію, яка є тепер, оцінюємо, що змінилося, а коли випадає скорботний ювілей, то ще більше відчуваємо відповідальність за те, щоб розповісти про ці події іншим і вшанувати жертв геноциду», – зазначив Армен Акоґян, диякон Вірменського кафедрального собору у Львові.

Днем геноциду вірменського населення прийнято вважати день 24 квітня 1915 року, коли турецькі правителі наказали зібрати всю вірменську інтелігенцію в Стамбул і депортувати. Багато хто був цього ж дня убитий.

Геноцидом вірмен вважають геноцид, організований і здійснений в 1915 році на територіях, контрольованих владою Османської імперії, який здійснювався шляхом фізичного знищення та депортації, включаючи переміщення цивільного населення в

умовах, що призводять до неминучої смерті.

Геноцид проводився в кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, вибіркова

депортація вірмен з прикордонних районів, прийняття закону про висилку, масова

депортація і вбивства вірмен.

Фото: ua.112.ua