ОСТАННІ НОВИНИ

Руслану нагородили премією імені Лева Копелева в Кельні

|

Вчора, 19 квітня в Кельні, українська співачка та громадський діяч Руслана Лижичко, отримала престижну нагороду ім. Лева Копелева. Нагорода була вручена за внесок у дотримання прав людини, мир та повагу до інших культур. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі співачки.

«У мене в руках диплом, який мені разом з іншими лауреатами на сцені у Кельні вручив Фрітц Пляйтген, Голова правління Форуму ім. Лева Копелева. Це було дуже символічно – два українці та два росіянина були відзначені премією ім. Лева Копелева. Поруч зі мною на сцені стояв Едуард Успенський. Не приїхав, але отримав диплом Андрій Макаревич. І був Євген Захаров, наш легендарний правозахисник. Власне, ці дипломи руйнують стіни ненависті та війни, які так активно будуються агресорами нового часу», – поділилась враженнями після церемонії Руслана.

На церемонії був присутній Голова Європейського Парламенту Мартін Шульц. Під час вступного слова він особливо відзначив Україну, наголосив на тому, що Україні потрібно допомагати і зазначив, що Європа з Україною.

«Я виступаю на різних майданчиках і в різних ролях, але в якій би ролі я не виступала, у якому би форматі не говорила про Україну, я бачу і вдячна за те, що Україну люблять, підтримують і дуже сподіваються на нашу перемогу», – розповіла Руслана.

У кінці своєї промови співачка наголосила, що мріє у найближчому майбутньому сказати:«Війна! Ти програла!». Після нагородження вона заспівала пісню, яка найкраще передає широку душу українського народу, – «Ніч яка місячна».

Також у Кельні Руслана закликала українських дівчат збільшувати демографію українців:

«Коли сьогодні у Кельні мені запропонували зробити якесь особливе звернення до українців, проживаючих у Німеччині, я сказала, щоб ми робили мережу «All Ukrainians», у якій є гасло «Нас понад 70 мільйонів і буде більше», та закликала наших українських дівчат народжувати якомога більше дітей і виховувати їх правильно. Якщо виросте нова генерація, нове вільне та чесне покоління українців, всі люди, які загинули, всі наші герої, які дивляться сьогодні на нас з неба, зрозуміють, що вони віддали життя недаремно».

Не залишила поза увагою Руслана й підтримку України зі сторони німців: «Я дала багато інтерв’ю для німецьких ЗМІ. Це один з моїх методів боротьби з російською пропагандою проти України. Німеччина, однозначно, чи не найбільше страждає від російської пропаганди, але попри все, Німеччина з нами, хто би і що не писав у соцмережах. Я бачу однозначну підтримку німців. Я бачу, що вони не просто все розуміють чи просто співчувають. Вони пройшли через певні речі, через що наш біль ними сприймається і розуміється на рівні серця».

Нагадаємо, що премія ім. Лева Копелева «За свободу і права людини» вручається з 2001 року. Премія була заснована Форумом Копелева, німецькою громадською організацією, завданням якої – пропаганда ідей порозуміння та діалогу між країнами, народами, культурами.