Львів’ян закликають не підгодовувати голубів

|

Експерти закликають львів’ян не підгодовувати голубів на вулицях міста. За підрахунками науковців біологічного факультету ЛНУ імені І. Франка, кількість цих птахів у Львов перевищує допустиму норму втричі. Як боротися з проблемою перенасичення міста голубами і чи варто це робити – обговорили у мерії за круглим столом на тему «Екологічний гріх».

Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської міської ради. 

Науковці стверджують, що для Львова достатньо 3-4 тисяч пар голубів. Утім, за даними управління екології та благоустрою ЛМР Андрія Галушки, на сьогодні у місті їх налічується близько 9-10 тисяч, що втричі більше. Одна з причин – надмірне підгодовування їх людьми, через що голуби починають витісняти інші види птахів.

 

Окрім цього, за словами завідувача кафедри екології біологічного факультету університету Звенислави Мамчур, ці птахи є величезним розплідником хвороб.

«Голуби – приручені нами. Вони непристосовані до природних умов, тож мусять жити серед нас. Звісно ж, є багато шкоди від цього, зокрема, для архітектури, адже їхній послід знищує покриття на дахах тощо. Та й вигляд неестетичний у міста. На жаль, голуби не є чистими птахами. Вони розносять інфекції та хвороби, хоча і є певною окрасою для будь-якого туристичного міста», – зазначає о. Микола Пришляк, референт Бюро української греко-католицької церкви з питань екології.

За словами Звенислави Мамчур, голуби переносять близько 90 видів інфекційниххвороб, зокрема і повітряно-наземним шляхом. Тож заразитися можна і просто вдихнувши їх з пилюкою.

Відтак, на думку експертів, позбутися надмірної кількості голубів у місті, можна лише тоді, якщо люди припинять їх підгодовувати. До речі, екологи стверджують, що голуби витісняють з міста горобців., позбавляючи їх кормової бази.

 

«У світі цю проблему також обговорюють. Зокрема, в Італії та Франції голубам дають корм, який має протизаплідні властивості. Окрім того, забороняють годувати голубів на площах міст. У Бельгії проводять евтаназію голубів. Я ж вважаю, що найкращий спосіб – це пояснювати людям, що не можна підгодовувати голубів, хай вони будуть природною популяцією, яка природно скорочується», – наголосила Звенислава Мамчур.

Фото: mylviv.com, ua-travels.livejournal.com, join-journ.livejournal.com