ОСТАННІ НОВИНИ

У львів’ян можуть відібрати квартири через борги за тепло

|

Згідно з відповідними рішеннями судів, ЛМКП «Львівтеплоенерго» має право не лише подати в суд на боржника за теплопостачання, але й відібрати у нього квартиру. Про це сьогодні на брифінгу розповів начальник юридично-претензійного відділу ЛМКП «Львівтеплоенерго» Олег Іващук, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

«З 1 липня 2014 року «Львівтеплоенрго» стало виконавцем послуг для населення. Тобто ми надаємо послуги без посередників, напряму мешканцям. Відповідно до цього,  «Львівтеплоенерго» отримало право подавати в суди на жителів міста Львова за борги.

Всі мешканці, які мають заборгування більше 2 тис. грн., без урахування поточного місяця, попадають у групу ризику», – повідомив посадовець.

За словами Олега Іващука, процедура стягнення боргів для мешканців міста проходить поступово. «Спочатку боржнику приходить лист-попередження про те, що в нього є заборгованість з вимогою сплатити заборгованість. Після 10 днів до мешканців приходить лист-претензія, де є вимога сплатити борг і попередження про те, що буде подана заява в суд. І також на боржника дають додаткові витрати: судові та штрафні. У нас є рішення суду, за яким  нарахування штрафу становитиме 3% річних інфляційно за недотримані кошти», –пояснив він.

Боржників у підприємстві поділяють на три категорії:

– Громадяни, які не можуть сплатити суму, бо попадають під субсидії.

– Мешканці, які не можуть сплатити суму у зв’язку з об’єктивними обставинами.

– Ті, хто можуть заплатити, але не мають на це бажання.

«У зв’язку з цим, підхід до кожного боржника індивідуальний. Якщо мешканець не звертає уваги на попередження, ми подаємо на нього в суд. Сьогодні подано 920 позовів в суд по населенню, 130 заяв вже задоволено. Також штрафні санкції будуть нараховуватися доти, доки не буде погашено заборгованість. Ми би хотіли дисциплінувати третю категорію населення. Наші мешканці мають зрозуміти, що ми живемо в одному місті, і тому відсоток оплати за теплопостачання дорівнює відсотку надійності функціонування і якості наданих послуг», – зауважив Олег Іващук.

Найжорстокіше покарання, яке чекає боржників – конфіскація помешкання. «У випаду, якщо в особи є заборгованість у розмірі більше 10 мінімальних зарплат, то виконавча служба може здійснювати конфіскацію житла боржників через вільні торги», – попередив посадовець.

Квартири відбирають у рідкісних випадках, коли на це є відповідне правове рішення.

За словами Олега Іващука, за останні 3 роки виконавчі служби ЛМКП «Львівтеплоенерго» виставили на вільні торги до 10 помешкань.

Фото: tsn.ua