ОСТАННІ НОВИНИ

Священики закликають нести померлим молитву, а не сміття

|

Церква та науковці закликають відмовитись від пластикових квітів, адже це дорого й непривабливо, шкодить екології та здоров’ю людей і не є богословською символікою. Як повідомив референт Бюро УГКЦ з питань екології о. Микола Пришляк, альтернатива – висадити живі квіти або ж поставити плиту на могилу. Про це Львівському порталу повідомляє прес-служба ЛМР.

«Останнім часом ми наголошували вірянам, особливо в часі Великого посту, що найважливішим для людини, яка приходить на цвинтар, є молитва. Це те, для чого вони приходять туди», – зазначив о. Микола Пришляк.

За його словами, традиція приносити вінки з’явилась у радянські часи. Спочатку вони були з  ялини та сосни, а потім людина перейшла на пластик, адже це зручніше. Однак, такі квіти ніколи не були і не є богословською символікою.

«Ми молимось, щоб Господь дав померлому вічне життя, а водночас приносимо штучні квіти, в яких ніякого життя немає. Під дією сонця, вітру, дощу чи морозу вони дуже швидко втрачають свій зовнішній вигляд і перетворюються на сміття, яке, до того ж, потім часто спалюють. Штучні квіти – це зло. Жодного добра для тих, хто відійшов у вічність, ми не робимо у такий спосіб. Потрібні лише щира, жива молитва і прохання до Господа про вічне життя. Ми пропонуємо квіти висаджувати. Вони служать набагато довше, коштують дешевше і не втрачають свій вигляд», – підкреслив отець.

На запитання, що ж робити, якщо можливості приїжджати і доглядати квіти немає, відповів, що в такому випадку набагато краще поставити на могилу плиту, а зекономлені на вінках гроші витратити на допомогу родичам померлого. Ну а якщо вже дуже важко відмовитись від цієї традиції одразу, радить не купувати більше 1 вінка від сім’ї, хоча й від цього з часом потрібно буде також відмовитись.

Як зазначила також Звенислава Мамчур, кандидат біологічних наук, завідувач кафедри екології біологічного факультету ЛНУ імені І. Франка, це, певною мірою, – справа моди. Проблема також – в людському осуді.

«От раніше було «модним» ставити такі вінки. Колись це навіть було знаком пошани – стояли і рахували, скільки вінків заслужив померлий. Наше ж завдання – змінити парадигму такої «моди», адже це шкідливо, непривабливо й непотрібно. Ховати людину з живими квітами та вінками з них – дуже давня традиція. Можна також посадити дерево – скажімо, калину», – відзначила науковець.

За її словами, на львівських цвинтарях останнім часом поменшало штучних квітів, у чому важлива роль належить Церкві та свідомим мешканцям міста.

 

Фото: vikna.if.ua