ОСТАННІ НОВИНИ

Як ще будуть дисциплінувати в Україні вкладників депозитів

|

Фінансовий експерт Дарія Добрянська сьогодні під час прес-конференції у Львівському прес-клубі розповіла про те, що 9 квітня 2015 року 226 народних депутатів погодили у першому читанні новий законопроект №1195: Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів). У цьому законопроекті буде визначено один з найважливіших інструментів по середньотерміновому прогнозуванні ситуації на ринку депозитів, зазначила вона. Про це передає кореспондент Львівського порталу.

За словами Д.Добрянської, Нацбанк сподівається, що за два-три тижні законопроект приймуть в цілому і він запрацює.

«Цим законопроектом передбачено, що клієнти, які вклали довгостроковий договір з банком не матимуть права достроково розривати угоду. Тобто вкладники, які довірили банку свої кошти, можуть забирати свої проценти і свої депозити лише по закінченню терміну дії договору. Таким чином банк матиме можливість надати клієнту широкий спектр термінів погашення закриття депозиту, а клієнти будуть більш виважено відноситися до репутації та до історії банку», – розповіла експерт.

На запитання, чи не відлякає клієнтів даний законопроект, експерт зазначила, що вкладники тоді будуть класти кошти на депозити на короткотривалий термін і відповідно будуть недоотримувати у доходах.

Інший фінансовий експерт Сергій Соломчак додав, що даний закон насправді буде дисциплінувати клієнтів, а не відлякувати. «Адже з кожним роком буде все більше фінансово спроможних людей. Водночас цей законопроект дозволить зняти ті обмеження, які встановив Нацбанк на зняття коштів з поточних рахунків фізичних осіб. Тобто замість цих обмежень буде діяти закон, який регулюватиме це питання. Тим паче, це одна з вимог Міжнародного валютного фонду. Окрім того, даний законопроект суттєво вплине на ситуацію в банківському секторі, а відтак щомісяця буде зменшуватися величина прорахунків банків», – додав він.