ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні заборонили комунізм та нацизм

|

Верховна Рада прийняла проекту Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». За відповідне рішення проголосувало 254 народних обранців, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Під час представлення закону голова Українського інституту національної пам`яті Володимир В`ятрович нагадав, що протягом 1917–1991 років комуністичним та націонал-соціалістичним (нацистським) тоталітарними режимами на території України проводилася політика державного терору, яка характеризувалася численними порушеннями прав людини.

«Порушення відбувалися у формі індивідуальних та масових вбивств та страт, смертей у концентраційних, виправно-трудових та інших таборах, на масових будівництвах, під час голодоморів, депортацій, катувань, використання примусової праці та інших форм масового фізичного терору, переслідувань з етнічних, національних, релігійних, політичних, класових, соціальних або інших мотивів, заподіяння моральних та фізичних страждань під час використання психіатрії у політичних цілях, порушення свободи совісті, думки й вираження поглядів, порушення свободи преси, а також відсутності політичного плюралізму. Значна частина вищевказаних порушень прав людини фактично мала характер злочинів проти людства та людяності, геноциду та воєнних злочинів», – йдеться у пояснювальній записці до закону.

Додамо, що ухвалення зазначеного законопроекту є надзвичайно актуальним, оскільки тепер на законодавчому рівні відбулось засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів як злочинних. Впроваджено заборону на публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, заборону публічного використання та пропаганди їхньої символіки й інше.

Фото: www.business.ua