ОСТАННІ НОВИНИ

За працевлаштування переселенця держава виплачуватиме компенсацію

|

Відтепер працевлаштовувати безробітних з числа переселенців стане трохи легше. Адже на законодавчому рівні уже прописані дієві інструменти, завдяки яким працедавці будуть зацікавлені приймати на роботу осіб з тимчасово окупованого Криму та районів проведення антитерористичної операції. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб», підписаного 27 березня 2015 р., фірмам і компаніям, а також фізичним особам-підприємцям, компенсовуватимуть витрати на оплату праці мігрантів. Розмір цих асигнувань не може перевищувати середній рівень заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць. Фінансова допомога виплачуватиметься терміном до шести місяців, при цьому працедавці зобов’язані забезпечити зайнятість переселенців у двічі більший період.

За рішенням регіональних координаційних комітетів сприяння зайнятості та погодження служби зайнятості, державні преференції можуть надаватися до року. Відшкодовуванню підлягають також витрати суб’єктів господарювання на перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, за умови їх працевлаштування, терміном понад 12 календарних місяців. Сума компенсації встановлюється в межах вартості послуг з професійного вишколу, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму, встановлений для працездатних осіб.

 Окрім того, людям, які прибули з Донбасу та Криму, повертатимуть витрати на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування та кошти за проходження медичного або наркологічного огляду (якщо такий потрібний для виконання професійних обов’язків).

Законодавець також розширив перелік осіб, котрі мають право на отримання ваучера для підвищення рівня конкурентоспроможності на ринку праці шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних галузей економіки.

Довідка

 У Львові за період з 1 жовтня 2014 року до 31 березня 2015 року послугами обласної служби зайнятості скористалися 628 вимушених переселенців, у т. ч. 371 зі статусом безробітного. Вдалося працевлаштувати 65 осіб, з яких 1 особа започаткувала власну справу. Ще 26 безробітних залучені до громадських та інших робіт тимчасового характеру, 39 охоплено професійним навчанням. Станом на 01.04.2015 року, роботу у Львові шукали 388 внутрішніх мігрантів.

Фото: www.volynnews.com