ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти закликають реформувати Раду Безпеки ООН

|

Для поставок польського чи будь-якого іншого озброєння через Польщу не існує перепон, адже проти України не діє жодних ембарго, проте на практиці реалізувати ці можливості навряд чи вдасться. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), за результатами круглого столу «Українсько-польське стратегічне партнерство: виклики та можливості».

За словами посла Польщі в Україні Генрика Літвіна, ПР солідарна із ЄС, і вважає, що з наданням Україні летальних видів зброї потрібно зачекати. «Україна може вільно домовлятися про постачання зброї з будь-якою державою. Однак влада Польщі є солідарною з позицією ЄС, представники якого вважають, що з наданням Україні летальних видів зброї варто зачекати».

В плані військової взаємодії експерти також вважають за доцільне розроблення оперативних планів взаємодії для українсько-польсько-литовської бригади, на випадок розширення конфлікту. Оскільки бригада діятиме на підставі мандату ООН, НАТО і ЄС, вона може зіграти роль і у миротворчих операціях.

Також на думку аналітиків потрібно працювати над ідеєю реформування Ради Безпеки. Адже Радбез виявилася неефективною в розв’язанні конфлікту на Донбасі у зв’язку з наявністю у країни-агресора права вето на рішення. Українське представництво при цій організації має проводити єдину лінію в цьому питанні та підтримати як позицію Польщі, так і нещодавно висловлену Францією ідею про необхідність реформування процедури накладення вето в Радбезі ООН. В майбутньому не слід виключати і можливості спільної постановки питання про виключення РФ з Ради Безпеки або взагалі з Організації Об’єднаних Націй, як свого часу СРСР було виключено з Ліги Націй.