ОСТАННІ НОВИНИ

Російські фільми щезнуть з українських телевізорів аж улітку

|

В Україні буде заборонено фільми, які пропагують війну, фашизм і неофашизм, нищення незалежності України, розпалювання ворожнечі та приниження нації. Також не отримуватимуть дозволу на розповсюдження і демонстрування ті фільми, в яких знімалися люди, включені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Про це пише УП.

Відповідний закон №159-VIII “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України” набуде чинності 4 червня, оскільки був опублікований у “Голосі України” 4 квітня.

Серед іншого, в ньому йдеться про підстави відмови у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.

До них віднесено наявність у фільмі матеріалів (висловлювань, дій тощо), які пропагують війну, насильство, жорстокість, фашизм і неофашизм, спрямовані на ліквідацію незалежності України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, приниження нації, неповагу до національних і релігійних святинь, приниження особистості, що пропагують невігластво, неповагу до батьків, а також наркоманію, токсикоманію, алкоголізм та інші шкідливі звички; фільми порнографічного характеру, що підтверджується висновком експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів.

Також якщо одним із учасників фільму є фізична особа, включена до “Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці”, фільм можуть заборонити в Україні.

Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, на підставі звернень РНБО, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Цей список оприлюднюється на сайті вказаного органу.

Також не дозволено було розповсюджувати й демонструвати фільми, які “містять популяризацію органів держави-агресора”, тобто Росії, а також “радянських органів державної безпеки”.

Ця заборона поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року.

Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на фільми, вироблені після 1 січня 2014 року.

У законі також роз’яснено, які саме ознаки будуть вказувати на пропагандистський характер кінематографічного контенту.

Як відомо, деякі російські актори виступали з відверто антиукраїнськими заявами та підтримкою агресії Росії проти України. Деякі з них, як-то Михайло Пореченков, внесені до списк персон “non grata”. 

Фото: ua.korrespondent.net