ОСТАННІ НОВИНИ

Заступник міністра Ісаєнко й досі користується статусом учасника АТО, попри привселюдне зречення

|

Заступника Міністерства регіонального розвитку та будівництва України Дмитра Ісаєнка не позбавили статусу учасника антитерористичної операції. Про це розповів народний депутат України з фракції «Блоку Петра Порошенка», лідер громадського руху «Народний контроль» Дмитро Добродомов в ефірі  програми «Шустер LIVE» на 112 каналі, інформує Львівський портал прес-служба нардепа.

«Я зараз говорю про статус учасників АТО, що є справжньою проблемою. Ми всі пам`ятаємо, як у парламенті у нас стався випадок із заступником міністра регіонального будівництва, паном Ісаєнком. Прямо у стінах парламенту депутати дізналися, що він отримав статус учасника АТО і дуже щиро здивувалися тому, яким чином він отримав, де він воював, в якому підрозділі і коли зрозуміли, що він отримав його, м`яко кажучи, не законно чи просто так, ми змусили його написати заяву про відмову від цього статусу, прямо в стінах парламенту. Згодом він був звільнений зі своєї посади, так само як і його колега пан Білоусов. Наш Комітет з питань протидії та запобігання корупції зацікавився питанням, а хто ж ще отримав статус учасника АТО з наших чиновників. У мене в руках величезне листування, це виявилося надсекретним листуванням, так як на запити народних депутатів була стандартна відписка, що ці дані не можемо вам надати. Нам довелося зібрати комітет, в якому ми проголосували і зробили звернення, ми його отримали з грифом для службового користування із забороною оприлюднювати. Нам довелося кожну людину зазначену в цьому документі легалізувати цими запитами в кожну структуру, на підставі чого кожна людина отримала статус. Це відповіді цих структур, вони не могли нам не надати цих відповідей, це двомісячна робота», – розповів Добродомов.

За словами нардепа, Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичних операцій – комісія, яка визначає надання статусу учасника АТО, відповіла, що заява п.Ісаєнка до служби і міжвідомчої комісії не надходила, він досі  є діючим учасником АТО. Щодо іншого співробітника Мінрегіонбуду п.Білоусова, то відомо, що він звернувся з відповідною заявою до комісії. Однак та не змогла позбавити його статусу, оскільки в її компетенції немає таких повноважень. Крім того, існує ще ряд чиновників, які користуються усіма правами і пільгами учасника АТО.

«Це 419 представників Державної служби охорони України,  3 фігуранти з Адміністрації Президента, які на даний момент там не працюють, Державної служби фінансового моніторингу України, Генеральної прокуратури України, 23 прокурори з Донецької області разом з колишнім прокурором цієї області отримали статус учасника АТО. Водночас жоден прокурор Луганської області не отримав, оскільки  лише четверо з них  перебували в безпосередній близькості від зони проведення бойових дій. А знаєте для чого їм потрібний був статус учасника АТО, щоб уникнути прийнятої в законі норми люстрації», – наголосив депутат.

Крім того, в списку учасників є представники фіскальної служби, облавтодорів, які за словами Добродомова ремонтували дорогу на відстані30 кмвід зони проведення бойових дій.

«Там дуже багато прізвищ, наприклад  ДП «Український державний центр радіочастот», вони мали б ремонтувати пошкоджені вишки, які  чомусь знаходилися за100 кмвід зони АТО в Ізюмському районі Харківської області. Тому всі ці документи я передам відповідним органам, щоб зняли гриф секретно і, щоб про це  можна було розповісти.  Я хочу, щоб чиновники, які прийдуть по свою пільгу, зустрілися віч-на-віч з бійцем батальйону і подивились один одному в очі», – сказав депутат.

Як стало відомо, наступного тижня на засіданні парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони буде розглянуто питання незаконного надання статусу учасника АТО  державним чиновникам. 

Нагадаємо, що 13 січня депутати змусили заступника міністра регіонального розвитку Дмитра Ісаєнка відмовитися від статусу учасника АТО.

Наступного дня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк через неправомірне отримання чиновником статусу учасника АТО звільнив його з цієї посади.

Міністерство внутрішніх справ України розпочало кримінальне провадження за фактом підробки документів заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Дмитром Ісаєнком. 

Фото: skelet-info.org