ОСТАННІ НОВИНИ

Міністра Демчишина розкритикували за популізм довкола енергоефективності ЖКГ

|

Відсутність стратегічного бачення розвитку енергетичної галузі призводить до того, що держава реагує на поточні виклики, але не прогнозує можливі ризики і не вживає превентивних дій. Про це Львівському порталу повідомила директор Департаменту енергетичної політики Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян.

Серед основних недоліків роботи В. Демчишина експерт назвала декларативний курс на енергоефективність ЖКГ та повну відсутність плану її реалізації: пільгові кредити, встановлення лічильників, програми з мотивації енергоощадності тощо. Через це концепція енергоефективності наразі лишається суто віртуальною.

«Пробуксовує реформування НАК «Нафтогазу» – перенесення його з 2015 на 2017 рік тягне нафтогазовий сектор до провалля. «Роздутий, забюрократизований інститут «Нафтогазу» лише накопичуватиме свої борги за цей період, які автоматично перекладатимуться на плечі населення», – переконана Н. Слободян.

Умовним досягненням, на її думку, можна назвати скорочення споживання газу. З опалювального періоду 2014/2015 Україна вийшла із запасами у 8 млрд. куб. м.  Але цей показник став не результатом дії програм енергоефективності держави, а наслідком падіння національної економіки.

Також позитивом є формування резервного фонду газу, на який уряд виділив 1 млн. доларів, але це надзвичайно мізерна сума, що дозволяє придбати лише 300-350 тис. куб. м. природного газу. «Такий обсяг важко назвати резервним або стратегічним – його вистачить на 3-7 днів для забезпечення життєдіяльності країни», – зауважує експерт.

Важливим є досягнення із диверсифікації поставок енергоресурсів: газ та ядерне паливо. Однак це скоріше досягнення міністра Продана, ніж Демчишина.

Разом з тим є обнадійливий факт залучення нинішнім міністром близько 700 млн дол. інвестицій. До того ж очікується ще понад 800 млн. дол. надходжень на проведення реформ в галузі.

 Фото: www.radiosvoboda.org