ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина готується до відзначення 100-річчя перемоги Українських січових стрільців на горі Маківка

|

До 100-річчя перемоги Українських січових стрільців на горі Маківка буде проведено масове сходження представників громадськості та влади на гору. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської облради.

За участі керівництва області, депутатського корпусу, представників духовенства та громадськості відбудуться урочистості з нагоди 100-річчя переможних боїв на г. Маківка.

Також буде організовано сходження учнівської молоді Львівщини на гору, готується театралізоване військово-історичне дійство «Бій за гору Маківка». У кінотеатрах, закладах культури та освіти Львівщини організують перегляд документального фільму «Бій за гору Маківка» та інших документальних та художніх фільмів, присвячених січовому стрілецтву, а у народних домах області створять виставки патріотичного спрямування «Невмируща слава Січових Стрільців» та проведуть історико-просвітницькі заходи про подвиг Українських Січових Стрільців.

Варто наголосити, що до цієї дати заплановано завершити впорядкування території Меморіального цвинтаря (пантеону) на г. Маківка Сколівського району.

За інформацією прес-служби ЛОР, заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак та начальник управління з гуманітарних питань та зовнішніх зв’язків Львівської обласної ради Ірина Пукас взяли участь у нараді з підготовки до відзначення 100-річчя перемоги Українських січових стрільців на горі Маківка.

Під час засідання було розглянуто пропозиції щодо складу Оргкомітету з підготовки до цієї дати. Зокрема, його співголовами будуть заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак та заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний.

На засіданні Оргкомітету було розглянуто та обговорено попередній план заходів, які відбудуться на початку травня.

 

Довідка:

Бої за гору Маківка — запеклі позиційні бої, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915 року, у ході Першої світової війни, на східному фронті, в Карпатах між підрозділами австо-угорської 55-ї піхотної дівізії І. фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів УСС) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана щодо заволодіння панівною висотою — горою Маківка з метою контролю над селом Козьова.

В результаті героїчної оборони Маківки, повністю зірвались стратегічні плани московського командування. Здобуття вершини, що планувалось на 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були задіяні всі наявні російські резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ, і вже через тиждень змушені були поспішно відступати перед надійшовшими австрійськими підрозділами. Особливою мужністю під час боїв за Маківку відзначились частини Українських Січових Стрільців, що в подальшому відобразилось у народній пам`яті.

 

Ілюстрація tyzhden.ua