ОСТАННІ НОВИНИ

Над Львовом «відкриють небо»?

|

На базі державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» намагаються запровадити пілотний проект «Відкрите небо». Відтак аеропорт «Львів» незабаром повинен приймати рейси з усіх світових авіакомпаній. Про це йшлося під час виїзного засідання парламентського Комітету з питань транспорту сьогодні у Львові. Про це передає  кореспондент Львівського порталу із місця події.

Загалом проект «Відкрите небо» є загальною української стратегією розвитку авіаційної галузі України, який почали впроваджувати ще з 2007 року.

28 листопада 2013 року у Вільнюсі відбулося парафування Угоди про спільний авіаційний простір (САП) між Україною та країнами Європейського Союзу. Проте подальше підписання цієї Угоди на сьогодні заблоковано через відсутність узгодженої позиції між Іспанією та Великою Британією. Поки ці питання не будуть врегульованими представники української авіаційної галузі, чиновники Міністерства інфраструктури та народні депутати України з Львівщини пропонують «Відкрити небо» над львівським аеропортом, що своєю чергою дасть суттєвий поштовх для розвитку цього летовища.

З пропозицією запровадити такий пілотний проект на виїзному засіданні парламентського Комітету з питань транспорту виступив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. «Я вважаю що ми сьогодні суттєво втрачаємо від відсутності Угоди про САП. Держава повинна увійти в загальноєвропейський (авіаційний – ред..) простір. Якщо це питання не вирішать на державному рівні, то потрібно запровадити на базі львівського аеропорту пілотний проект «Львів – відкрите небо». За рік часу побачимо, чи це дало можливість збільшити прибутки. Ми можемо прийняти окреме рішення і надати йому п’ятий рівень свободи (Право на політ між двома іноземними державами в ході перельоту, що починається або закінчується в своїй країні – ред..), щоб лоукости та інші авіакомпанії могли вільно літати. Для цього не потрібно угод з Європейським Союзом, а достатньо позиції держави», – наголосив очільник Львівщини.

За словами представників авіаційної галузі, запровадження «Відкритого неба» над аеропортом Львова дасть можливість збільшити його прибутки у два рази. Водночас перший заступник голови Комітету ВР, нардеп Ігор Васюник зазначив, що проект є надзвичайно важливий для львівського летовища, однак для його запровадження потрібно забрати ряд перешкод в роботі підприємства.

«Поки немає загального державного вирішення питання щодо підписання угоди про САП, ми дійсно можемо запровадити такий пілотний проект на базі аеропорту «Львів». Для цього потрібно виключно політичне рішення. Однак, щоб впровадити цей проект, потрібно забрати ряд недоліків в роботі львівського аеропорту. Попри те, що летовище було побудоване до Євро-2012, в експлуатацію досі не здано злітно-посадкову смугу, систему навігації, а також не вирішено питання про незалежне електроживлення та ряд інших питань», – розповів Ігор Васюник.  

Варто зазначити, що підписання Угоди про САП дозволить європейським авіалініям мати доступ до українського ринку з будь-якої країни ЄС і створить кращі шляхи повітряного сполучення для пасажирів між Україною, зокрема Львовом, та ЄС.

Експерти переконують, що ця угода позитивно вплине на розвиток аеропортів не лише Львова, а й усієї України, їхню інфраструктуру, також на розвиток транзитного потенціалу України, сприятиме створенню нових робочих місць і підвищення інвестиційної привабливості галузі.

Як повідомляв раніше Львівський портал, сьогодні, 20 березня, у Львові відбувається виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту «Стан та перспективи розвитку транспортної інфраструктури Західного регіону України». Нардепи передусім відвідали аеропорт «Львів», ознайомились із презентацією його роботи в умовах договору «Про спільний авіаційний простір» («Відкрите небо»). Після цього члени комітету відвідали залізничний вокзал. Також у планах – ознайомлення з роботою Центру управління дорожнім рухом ЛКП «Львівавтодор».

Як стало відомо сьогодні, угоду про «Відкрите небо» Україна планує підписати вже в травні цього року.