ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати вимагають звільнити Магдиш з посади начальника управління культури

|

Голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Любомир Мельничук на сьогоднішньому пленарному засіданні сесії ЛМР звернувся до міського голови Андрія Садового з вимогою звільнити з посади начальника управління культури ЛМР Ірину Магдиш, передає кореспондент Львівського порталу.

На думку депутата, позиція чиновниці щодо будівництва пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому є ганебною.

Зокрема, свободівця обурює низка дописів Ірини Магдиш у facebook про церкву, віру й доцільність будівництва пам’ятника Шептицькому. Зокрема йдеться про висловлену думку чиновниці у час, коли до Львова із Ватикану привезли реліквію — оригінал Нерукотворного образа Ісуса Христа: «… пояснити нічого не можна, як не можна пояснити, що багатогодинне стояння в черзі з маленькими дітьми мало поможе їх здоров’ю, як би ревно батьки не прикладалися до невідомого предмету, облизаного тисячами перед ними і після них».

Згодом І.Магдиш написала: «Ми вже зовсім недалеко від спалення відьом на Святоюрській горі. За дрова відповідає партія Свобода. Спалювати будуть тільки жінок. Щоб традицію не ламати. Вже кілька кандидаток вимальовується».

А щодо реконструкції Святоюрської площі посадовець мерії переконана, що «Це вже давно не війна довкола пам`ятника Шептицькому. Це перше серйозне зіткнення між модерним і колоніальним Львовом».

 

Нагадаємо, Ірина Магдиш очолила управління культури Львівської міської ради 10 грудня 2014 року. Магдиш Ірина Святославівна народилась 29 березня 1962 року у Львові.

Вищу освіту отримала у поліграфічному інституті ім.І.Федорова (закінчила з відзнакою у 1984 році – спеціальність редактор наукової, технічної та інформаційної літератури). Трудову діяльність розпочала з 1979 року.

Працювала у музичній школі-інтернат ім. С. Крушельницької, а також працювала у Києві, зокрема у піар-компанії «Прайм-Тайм» та в Адміністрації Президента України. З 2003 року працювала редактором Журналу «Ї» та у Музеї Ідей, що у Львові.

До посади начальника управління культури ЛМР була заступником начальника цього управління.

 

Подаємо текст звернення до міського голови, яке зачитав Любомир Мельничук:

 

«Звернення

Рішення про спорудження пам’ятника Андрею Шептицькому та відновлення площі Святого Юра у Львові, депутати львівської міської ради затвердили ще 18 вересня 2014 року на прохання Синоду Української греко-католицької церкви.

Цього року, нагадаю, ми відзначаємо 150-ліття з дня народження Андрея Шептицького. У Ватикані цьогоріч запланували провести беатифікацію Митрополита Андрея, яка триває ще з 1958 року.

І коли, здавалося б, ще з 2010-го року усі відповідні рішення публічно обговорили, прийняли і погодили, а Українська греко-католицька церква взяла на себе обов’язок за власні кошти встановити пам’ятник Шептицькому, раптом з’являється цілий рух, який закликає не допустити зведення пам’ятника та реконструкції парку. Група людей приходить у сквер і протестує проти спорудження пам’ятника. Мовляв: проект пам’ятника й площі, на їхню думку, неякісний; доведеться переносити дорогу; зрізати дерева і так далі.

Аби краще зрозуміти хто ініціатори спротиву, і з`ясувати хто за ними стоїть, я зацитую звернення з цього приводу архиєпископа львівського висоприосвященнішого Владики Ігоря: “…з міської влади стали закликати людей про блокування спорудження пам’ятника. З одного боку влада ніби прихильна, а з іншого вміло й хитро блокує. Навіть з Верховної влади почулися голоси з партії «Самопоміч», як хтось із депутатів заявляла, що буде боротися проти спорудження пам’ятника, бо гроші необхідні на інші цілі… «Зараз не час на пам’ятник»….” – пише владика Ігор

А далі Владика згадує, що не так давно до Львова із Ватикану привезли унікальну реліквію — оригінал Нерукотворного образа Ісуса Христа, і Львів у ці дні перетворився на центр паломництва: українці приїздили в місто навіть з найвіддаленіших куточків країни. Знову зацитую звернення Високоприосвященного: ” Перекажу писання у «Фейсбуці» когось із працівників міської ради про Нерукотворний образ, пише: «… пояснити нічого не можна, як не можна пояснити, що багатогодинне стояння в черзі з маленькими дітьми мало поможе їх здоров’ю, як би ревно батьки не прикладалися до невідомого предмету, облизаного тисячами перед ними і після них».

На відміну від Владики я назву ці прізвища – з Верховної ради “чути голоси” Ірини Подоляк – колишньої очільниці управління культури, а теперішнього депутата від фракції Самопоміч. А чиновниця міськради, чиї відгуки у Фейсбуці згадує Владика Ігор – це теперішня очільниця управління культури Ірина Магдиш. Тобто, виглядає так, що міський голова Львова Андрій Садовий проти спорудження пам`ятника Шептицькому, або ж вже звично ми бачимо подвійну гру мера. “Не можна служити Богові і мамоні” – сказаного в Євангелії….

Отож, ми засуджуємо такі необережні вислови начальника управління культури Ірини Магдиш та вимагаємо публічного вибачення насамперед перед вірянами. За такі дії своєї підопічної також вимагаємо від Андрія Садового невідкладно розглянути доцільність перебування на посаді начальника управління культури Ірини Магдиш та також особисто вибачитись перед вірянами за вчинок підлеглої».

 
Фото: society.lb.ua
Львівський портал