ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати хочуть визнати район Донбасу не особливими, а окупованими

|

На зустрічі з президентом лідери фракцій домовились про розгляд Верховною Радою постанови про визнання окупованими окремих територій Донбасу.

Як повідомляє кореспондент INSIDER, про це журналістам розповів голова фракції БПП Юрій Луценко.

“Наші “радикальні” союзники по коаліції вимагають визнати цю територію окупованою. Ми запитуємо, що це дасть? Вони відповідають – для нас це дуже важливо. Ок, ми пішли на цей компроміс”, – сказав він.

“Це буде серйозним напруженням у міжнародній політиці України, бо це викличе багато дебатів, запитань, необхідності пояснень, але тим не менше, президент України, як керівник зовнішньої політики, визнав за можливе прийняти ще й цю постанову”, – наголосив Луценко.

За словами Луценка, сьогодні на засіданні парламент розгляне запропоновані президентом законопроект “Про внесення змін до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, проект “Постанови про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької і Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування”, а також проект Постанови “Про визнання територій тимчасово окупованими”.

 Як інформував Львівський портал, сьогодні початок засідання Верховної Ради України переносилося уже кілька разів. Спочатку нардепи планували розпочати роботу не о 10.00, як зазвичай, а з полудня, однак і о 12.00 не вдалось цього зробити. Наступна спроба провести сьогоднішній пленарний день з результатом, була запланована на 16.00, згодом на 17.00. Однак досі засідання не розпочалось.

Відкладалось засідання парламенту через те, що депутати не можуть дійти спільної згоди щодо «особливого» статусу районів Донбасу, підконтрольних бойовикам.
Відтак з’явилась інформація про те, що Верховна Рада може визнати частини захоплених Донецької і Луганської областей – тимчасово окупованими територіями.

Оскільки особливе самоврядування на визначених територіях можливо встановити лише після проведення виборів, до того моменту ці території будуть вважатися окупованими.

Як пізніше заявив спікер Володимир Гройсман, відповідна постанова готується для внесення до ВР. 

О 17:33 Гройсман повідомив, що ця постанова вже готова, передає УП.