ОСТАННІ НОВИНИ

Українці брешуть в резюме. Поради, як вберегти компанію від брехунів

|

Взаємодія пари «рекрутер — пошукач» схожа на ритуал сватання? Один хоче зацікавити іншого, показати себе з найвигіднішого боку, «продати якомога дорожче». Знайомство починається з того, що роботодавець читає резюме.У більшості випадків пошукачі люблять прикрасити і свої досягнення, і свій досвід. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міжнародного кадрового порталу hh.ua

За даними дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua, 57% пошукачів викривлюють інформацію в резюме. Хтось озвучує відверту брехню, хтось замовчує відомості або прикрашає свої навички. Кілька рекомендацій допоможуть HR-спеціалістам вберегти свою компанію від недобросовісних кандидатів.

Проведіть кабінетне дослідження

Перед тим, як запросити пошукача на інтерв’ю, уважно вивчіть резюме кандидата. Найчастіше неправдиву інформацію пошукачі зазначають у розділах «Освіта», «Час і досвід роботи», «Володіння іноземними мовами», «Посадові обов’язки» і «Професійні заслуги». Наприклад, вказують неіснуючі навички та вміння, відзначають вищі посадові позиції, приписують додаткову професійну освіту, яка насправді виявляється прослуховуванням короткострокових курсів.

Під час вивчення резюме кандидата обов’язково слід звернути увагу на структуру, назву, ціль і наявність обов’язкових розділів. Наприклад, відсутність розділу «освіта» може свідчити про недостатній рівень професійної підготовки, назва на кшталт «шукаю роботу» каже про несформовану ціль і професійну мотивацію. Нечітке формулювання цілі або надто амбіційна професійна мета теж повинна насторожити рекрутера.

Зазирніть у соцмережі

Наступним кроком у перевірці достовірності даних резюме може стати вивчення соціальної активності пошукача. Сьогодні, у вік інформаційних технологій, дані про будь-яку людину в Інтернеті можна знайти легко і просто. Зазирніть у профайли кандидата у LinkedIn і Facebook, інших соцмережах. Цим нехитрим способом ви зможете з’ясувати, чи справді ваш кандидат навчався у тих вузах або працював у тих компаніях, які він зазначив у резюме.

Зберіть рекомендації

Найпростіший спосіб отримати достовірну інформацію про попередні місця роботи — звернутися до тих компаній, які ваш кандидат зазначив у резюме. Можна не обдзвонювати увесь перелік, двох дзвінків, які підтвердять інформацію про досвід роботи, достатньо. Попрохайте людей, які працювали з вашим кандидатом, дати йому рекомендації. Проте будьте чесні перед пошукачем. Попередьте його, що звернетеся за рекомендаціями. Можна також попросити самого кандидата вказати контакти тих осіб або організацій, які можуть дати йому рекомендації. У випадку відмови робіть висновки.

Ставте питання

Вивести хитруна на чисту воду допоможуть повтори питань і уточнення під час інтерв’ю. Відчуваючи, що пошукач приписав собі неіснуючі навички, ставте більше конкретних питань на професійну тематику.

Перевірте тестуванням

Диплом про освіту не гарантує наявність упевнених знань і практичних навичок у кандидата. Перевірити, наскільки вказана в резюме інформація відповідає реальності, допоможуть тести для оцінювання професійних знань. Тест вважається складеним, якщо кандидат відповів правильно не менше ніж на 80% питань.

І остання рекомендація. Не лінуйтеся перевірити правдивість інформації у резюме кандидата. Нехтування цим етапом рекрутингу може коштувати дуже дорого вашій компанії у майбутньому. Проте не перебільшуйте свої підозри. Довіру й людяне ставлення до пошукачів іще ніхто не відміняв.

Фото:www.telegraf.in.ua