ОСТАННІ НОВИНИ

Усі війни та заворушення віддавна супроводжувались спалахами епідемій. Як не підхопити кашлюк, паротит, віспу

|

Франківський відділ Львівського міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області нагадує необхідні правила для уникнення кишкових інфекційних захворювань та отруєнь.

Масові скупчення людей сприяють поширенню інфекційних хвороб, які передаються повітряно-краплинним шляхом (кашлюк, епідемічний паротит, вітряна віспа, скарлатина, дифтерія, менінгококова інфекція, грип, гості респіраторні вірусні інфекції). Зараз епідемічна ситуація, зокрема з грипу та ГРВІ, нестійка, проте є сприятливі умови для поширення вірусних інфекцій. Про це Львівському порталу повідомляє прес-служба ЛМР.

«Ще з прадавніх часів усі війни, соціальні заворушення супроводжувались спалахами інфекційних хвороб та масових отруєнь серед населення. Інфекційні хвороби здавна були великою бідою для людства. Однак, можна запобігти захворюванням, які є імунокерованими, через проведення профілактичних щеплень. Завдяки вакцинації (профілактичним щепленням), у світі врятовано мільйони людських життів. Про профілактику необхідно пам’ятати, адже недопустити виникнення інфекційних захворювань та харчових отруєнь легше, ніж їх вилікувати», – зазначає головний спеціаліст Франківського відділу Львівського міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області Ольга Богославець.

Щоб уникнути кишкових інфекційних захворювань та отруєнь, потрібно дотримуватись нескладних та водночас необхідних правил:

 – дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;

 – вживати лише кип`ячену воду або питну воду бутильовану, не пити сиру воду з колодязів і відкритих водойм. Така вода може бути забруднена і містити збудників кишкових захворювань;

 – в домашніх умовах дотримуватися правил гігієни при приготуванні гарячих та холодних страв, термінів придатності та умов зберігання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються. Сирі продукти та готову їжу слід зберігати окремо. Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими ножами та розділовими дошками;

 – овочі, фрукти, ягоди перед вживанням треба ретельно мити гарячою водою;

 – ретельно просмажуйте або відварюйте продyкти, особливо м`ясо, птицю, яйця і морські продукти;

 – відразу охолоджуйте всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 50 С);

 – тримайте приготовані страви гарячими (вище 600 С) аж до сервірування столу;

 – не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику;

 – не допускайте змішування свіжоприготованої страви з її залишками попереднього дня;

 – на кухні або у приміщенні, де готується їжа, дотримуйтесь чистоти, не накопичуйте сміття та харчові відходи, не допускайте появи мух і тарганів;

 – не давайте дітям некип`ячене сире молоко, сирі яйця, за можливості використовуйте лише свіжі продукти;

 – не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

 – під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м`ясні продукти, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.

Якщо у вас або членів родини все ж таки з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі, пронос – негайно звертайтесь за медичною допомогою. Пам`ятайте, що захворювання легше попередити, ніж вилікувати. 

Фото: Shutterstok